Foşti disidenţi est-europeni cer UE să ia măsuri faţă de "deriva autoritară" a premierului ungar

Mai mulţi foşti disidenţi din Estul Europei, printre care se numără şi fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, au cerut UE să reacţioneze la deriva autoritară a premierului ungar, Viktor Orban, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii.

91 afișări
Imaginea articolului Foşti disidenţi est-europeni cer UE să ia măsuri faţă de "deriva autoritară" a premierului ungar

Foşti disidenţi est-europeni cer UE să ia măsuri faţă de "deriva autoritară" a premierului ungar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 20 de ani după căderea comunismului, Guvernul ungar, ales democratic, deturnează majoritatea sa parlamentară pentru a desfiinţa metodic contraponderile democratice, pentru a suspenda constrângerile constituţionale şi a supune toate puterile, instituţiile independente şi presa voinţei partidului aflat la conducere", afirmă semnatarii unei scrisori deschise redactate în engleză şi maghiară, publicată pe site-ul iprotest.hu.

Printre semnatari, care se prezintă drept "membri şi susţinători ai mişcărilor care au luptat împotriva regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est", se numără fostul preşedinte ungar Arpad Goncz, Henryk Wujec, membru proeminent al mişcării poloneze Solidaritatea, şi Marianne Birthler, responsabilă pentru deschiderea arhivelor STASI.

Susţinătorii drepturilor omului cer tuturor instituţiilor europene "să apere Europa democratică" şi să ia măsuri împotriva celor care nu respectă valorile comune.

"Cenzura într-o parte a Europei înseamnă cenzură peste tot în Europa; suspendarea constrângerilor constituţionale ia ostatice toate naţiunile noastre; nerespectarea drepturilor fundamentale într-o ţară îi umileşte pe toţi europenii", afirmă semnatarii scrisorii.

După revenirea la putere, în aprilie 2010, Viktor Orban, care dispune de o majoritate de două treimi în Parlament, a limitat prerogativele Curţii Constituţionale, după o decizie defavorabilă Guvernului său, şi a numit numeroşi colaboratori apropiaţi în funcţii-cheie.

Ungaria este criticată şi pentru noua lege a presei, însă Orban a promis vineri că va modifica prevederile acesteia în cazul unei solicitări UE în acest sens.

Parlamentul European ar putea vota în curând o rezoluţie împotriva Ungariei, iar unii europarlamentari de stânga solicită chiar impunerea unor sancţiuni împotriva autorităţilor de la Budapesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici