Fostul ginere al preşedintelui kazah, găsit mort într-o închisoare din Viena

Fostul ginere al preşedintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev Rakhat Aliev, un opozant, a fost găsit mort marţi într-o închisoare din Viena, părând că s-ar fi sinucis înainte să fie audiat în legătură cu acuzaţii de extorcare, au anunţat autorităţile austriece.

231 afișări

Aliev, în vârstă de 52 de ani, a folosit bandaje de tifon pentru a se spânzura de un cuier din baia celulei în care era încarcerat singur, la Josefstadt, a declarat şeful administraţiei închisorii Peter Prechtl, relatează site-ul TheLocal.at.

Un om de afaceri, fostul diplomat se afla în arest la Viena din iunie, când s-a predat pentru a înfrunta acuzaţii potrivit cărora a ucis doi manageri de bănci din Kazahstan, daţi dispăruţi în 2007 şi ale căror cadavre au fost găsite patru ani mai târziu.

Aliev a negat acuzaţiile şi urma să fie judecat în aprilie.

Un tribunal kazah l-a condamnat deja pentru crimă, în acest caz, la 40 de ani de închisoare. Însă el s-a refugiat în Austria, care a refuzat să-l extrădeze în ţara sa, apreciind că nu va beneficia de un proces corect.

Înainte să intre în dizgraţie, în 2007, fostul ambasador în Austria a fost căsătorit cu Dariga, fiica mai mare a preşedintelui Nursultan Nazarbaiev, care conduce cu o mână de fier fosta republică sovietică.

Aliev a murit înainte să depună mărturie, marţi, în procesul a doi denuţinuţi pe care i-a acuzat că i-au pretins bani, ameninţându-l că altfel îl vor ucide şi se vor asigura că va arăta ca o sinucidere.

"Se presupune că l-a ucis cineva", a declarat Stefan Prochaska, unul dintre avocaţii lui Aliev. Alt avocat de-al său, Klaus Ainedter, a declarat că are "îndoieli serioase" că Aliev s-ar fi sinucis şi a solicitat o investigaţie.

Prechtl a declarat pentru Agenţia Austriacă de Presă (APA) că Aliev a solicitat să stea singur într-o celulă din spitalul închisorii. Penitenciarul nu considera că prezintă riscul de a se sinucide şi-l lăsa nesupravegheat.

Aliev afirma că a căzut în dizgraţia regimului kazah din cauza ambiţiilor sale politice şi opoziţiei ferme faţă de Nazarbaiev. Însă opoziţia din Kazahstan nu l-a acceptat niciodată în rândul ei, acuzându-l că a făcut parte, din anii '90, dintr-un guvern represiv.

Nazarbaiev conduce Kazahstanul de la proclamarea independenţei ţării, în 1991, iar din 2010 şi-a luat titlul de "liderul naţiunii", care-i acordă puteri de decizie pe viaţă în politicile majore ale ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici