Fostul preşedinte sârb Boris Tadic părăseşte conducerea Partidului democrat

Fostul preşedinte reformist Boris Tadic, primul şef de stat necomunist al Serbiei după cel de-al Doilea Război Mondial, şi-a anunţat duminică decizia de a părăsi conducerea Partidului democrat în urma eşecului la alegerile generale din mai.

108 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte sârb Boris Tadic părăseşte conducerea Partidului democrat

Fostul preşedinte sârb Boris Tadic părăseşte conducerea Partidului democrat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu îmi voi prezenta candidatura" la preşedinţia partidului în cadrul următorului congres prevăzut la 21 noiembrie, a declarat Tadic pentru presă înainte de a adăuga că "probabil" va deveni "preşedinte de onoare" al partidului.

Pro-occidental convins, Tadic, în vârstă de 54 de ani, care a condus Serbia până la porţile Uniunii Europene a servit ca şef de stat din 2004 până la alegerile din mai când a fost învins în mod neaşteptat de conservatorul populist Tomislav Nikolic.

Ieşit pe locul doi la alegerile legislative în urma partidului noului preşedinte, formaţiunea sa a pierdut de asemenea conducerea guvernului pentru a deveni principala formaţiune din opoziţie.

După acest al doilea eşec, Tadic s-a confruntat cu o revoltă în cadrul partidului, numeroşi membrii de marcă acuzându-l de înfrângerea electorală.

Conform presei locale, acesta ar putea fi înlocuit la conducerea DS de rivalul său, primarul Belgradului Dragan Djilas care a fost reales în funcţie la alegerile din mai.

Tadic a devenit preşedintele DS în 2003 după ce liderul său, fostul premier reformist Zoran Djindjic a fost asasinat în plină stradă la Belgrad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici