Fostul preşedinte tunisian, condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare de un tribunal militar

Fostul preşedinte tunisian, Zin El Abidin Ben Ali, a fost condamnat în lipsă, miercuri, la 20 de ani de închisoare de tribunalul militar din Tunis pentru "incitare la dezordine, crime şi jafuri pe teritoriul tunisian", a anunţat agenţia TAP.

115 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte tunisian, condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare de un tribunal militar

Fostul preşedinte tunisian, condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare de un tribunal militar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tribunalul militar şi-a dat verdictul în cazul numit Ouardanine, privind moartea a patru tineri ucişi cu gloanţe în timpul violenţelor care au afectat oraşul cu acelaşi nume dinestul Tunisiei, la jumătatea lui ianuarie 2011.

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie, în urma fugii lui Ben Ali în Arabia Saudită, patru menifestanţi au fost ucişi în timp ce încercau să împiedice fuga lui Kais Ben Ali, nepotul preşedintelui îndepărtat de la putere.

Familiile victimelor acuză forţele de ordine că au dat ordin să se tragă asupra manifestanţilor. Zilele care au urmat fugii lui Ben Ali au fost marcate de haos şi violenţe, miliţiile înarmate comiţând numeroase atrocităţi.

Kais Ben Ali, un baron local în regiunea Msaken, locul de provenienţă al fostului preşedinte, a fost arestat la 14 martie la Sousse (est).

Circa 50 de membri ai forţelor de securitate au fost anchetaţi în acest dosar, tribunalul militar dând sentinţe între cinci şi zece ani de închisoare, potrivit TAP. Unii dintre acuzaţi au fugit.

Justiţia a acordat de asemenea compensaţii financiare familiilor victimelor, între 150.000 şi 200.000 de dinari (între 75.000 şi 100.000 de euro).

Condamnarea în cazul Ouardanine are loc în timp ce un alt tribunal militar, din Kef (la vest de Tunis) se va pronunţa în cazul martirilor de la Thala şi Kasserine". Împotriva lui Ben Ali s-a cerut pedeapsa capitală pentru complicitate la omucidere voluntară, pentru moartea a 22 de manifestanţi, în ianuarie, în centrul ţării.

Fostul preşedinte Ben Ali a acumulat deja pedepse civile, cu un total de 66 de ani de închisoare, în special pentru deturnare de fonduri, trafic de droguri şi abuz de bunuri publice. Împreună cu soţia sa Leila Trabelsi, el face obiectul unui mandat internaţional de arestare, dar Arabia Saudită nu a răspuns încă cererilor tunisiene de extrădare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici