Fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, dezamăgit de atitudinea vecinilor europeni ai Ucrainei

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko, care a ajuns la putere în urma unei mişcări proeuropene, s-a declarat dezamăgit de atitudinea vecinilor europeni ai Ucrainei, în criza care afectează ţara sa, potrivit unui interviu care va fi publicat luni.

810 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte Viktor Iuşcenko, dezamăgit de atitudinea vecinilor europeni ai Ucrainei

Viktor Iuscenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iuşcenko, care a condus Ucraina din 2005 până în 2010, regretă că "unii lideri europeni sunt în prezent de părere că nu trebuie să impună sancţiuni Rusiei", potrivit interviului acordat săptămânalului austriac Profil.

"Sunt deosebit de dezamăgit de propriii noştri vecini, dar şi de Austria", a subliniat el.

La începutul lui septembrie, premierii ceh şi slovac, Bohuslav Sobotka şi Robert Fico, au cerut Uniunii Europene să nu meargă prea departe cu sancţiunile împotriva Rusiei.

În august, omologul lor ungar, Viktor Orban, a reproşat UE că "îşi trage un glonţ în picior" sancţionând Moscova pentru rolul său în criza ucraineană.

"Suveranitatea Ucrainei nu ar trebui dezbătută niciodată", a insistat Iuşcenko.

Rusia este acuzată că susţine activ rebeliunea separatistă din estul Ucrainei.

Marţi, Uniunea Europeană a decis să menţină sancţiunile împotriva Moscovei, în lipsa revenirii la normal a situaţiei din Ucraina, unde sute de soldaţi ruşi sunt în continuare prezenţi, potrivit NATO, după cinci luni de confruntări în estul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici