Franţa apreciază că NATO nu îşi joacă suficient rolul în Libia

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a apreciat, marţi, că NATO nu îşi joacă "suficient" rolul în Libia pentru a neutraliza armamentul greu al forţelor lui Muammar Kadhafi şi a proteja populaţiile civile.

23 afișări
Imaginea articolului Franţa apreciază că NATO nu îşi joacă suficient rolul în Libia

Franţa apreciază că NATO nu îşi joacă suficient rolul în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie (...) ca NATO să îşi joace deplin rolul", dar Alianţa Nord-Atlantică nu o face "suficient", a declarat ministrul, pentru postul de radio France Info.

"NATO a vrut să preia conducerea militară a operaţiunilor, noi am acceptat. Trebuie să îşi joace rolul, în acest moment, adică să îl oprească pe Kadhafi să utilizeze, în continuare, acolo, armament greu pentru bombardarea populaţiilor", a subliniat Juppe.

Întrebat dacă lucrurile nu stau în acest fel, în prezent, ministrul francez al Afacerilor Externe a răspuns că "nu este suficient". "Iar noi vom spune acest lucru astăzi (marţi), la Luxemburg", în cadrul reuniunii ministeriale a Uniunii Europene (UE) "iar joi şi vineri în faţa Consiliului Atlanticului de Nord, la Berlin", la care vor lua parte şi miniştrii Afacerilor Externe, a precizat Juppe.

Mai întâi, "NATO să îşi joace rolul şi să protejeze" populaţiile civile. Să "distrugă armamentul greu care bombardează astăzi oraşul Misrata", a insistat el.

"În al doilea rând, este necesar un efort major pentru accelerarea ajutorului umanitar" şi, în ultimul rând, "declanşarea unui proces politic", pentru a pune capăt războiului, a apreciat ministrul francez, precizând că acesta este obiectul celei de a doua reuniuni a Grupului de Contact privind Libia, miercuri, la Doha.

"Vom încerca să facem presiuni către un dialog naţional între reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie (...), autorităţile societăţii civile libiene, şi cei care, la Tripoli, încep să spună că nu există, cu adevărat, un viitor cu Muammar Kadhafi" la putere, a conchis şeful diplomaţiei franceze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici