Franţa cere o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, inclusiv români

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a făcut apel luni la o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, inclusiv de cei români, informează cotidianul Le Monde, în ediţia electronică.

34 afișări
Imaginea articolului Franţa cere o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, inclusiv români

Franţa cere o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, inclusiv români (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul francez a ridicat la nivel european preocupările sale referitoare la delincvenţa romilor. Pierre Lellouche a adăugat un punct pe agenda miniştrilor europeni de Externe, la reuniunea de luni. "Nu este vorba despre stigmatizarea unei comunităţi sau a unor state. Dar ne confruntăm cu o problemă reală şi a venit vremea să ne ocupăm de ea", a declarat luni Lellouche.

Există 11 milioane de romi în Europa şi nouă milioane au paşaport al UE, a afirmat secretarul de stat francez, subliniind că principala responsabilitate le revine ţărilor de origine ale acestor persoane. România este vizată în mod special, precizează Le Monde.

Evocând creşterea importantă ("peste 150 la sută în Paris") a anumitor acte de delincvenţă comise de minori români, Lellouche a făcut apel la o acţiune europeană comună, în condiţiile în care o conferinţă recentă din Spania nu a servit la nimic, în opinia sa. Preşedinţia belgiană a UE, Italia şi Comisia Europeană s-ar fi declarat pregătite să reacţioneze.

Potrivit lui Lellouche, trebuie să înceteze utilizarea temei nediscriminării, în condiţiile în care se amplifică fluxurile de "oameni care nu încearcă să se integreze". El a evocat reţele de trafic de copii, de prostituţie şi de cerşetorie care se extind, în special în Franţa.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, evocase săptămâna trecută o nouă luptă împotriva insecurităţii axată pe "problemele puse de comportamentele unora dintre nomazi şi romi". El anunţase de asemenea expulzarea locuitorilor din "toate taberele aflate în situaţie ilegală".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici