Franţa: NUP împotriva româncei care l-a ucis pe liderul Comunităţii Taize

Luminiţa Solcan, românca inculpată pentru uciderea, în august 2005, a fratelui Roger, liderul spiritual al Comunităţii din Taize, a beneficiat de o decizie de neîncepere a urmăririi penale din motive psihiatrice, a anunţat vineri justiţia franceză la Macon (centru-est).

8 afișări
Imaginea articolului Franţa: NUP împotriva româncei care l-a ucis pe liderul Comunităţii Taize

Franţa: NUP împotriva româncei care l-a ucis pe liderul Comunităţii Taize

"Faptele au fost stabilite clar, însă numeroasele expertize au stabilit că tânăra nu era conştientă în momentul comiterii faptei şi că suferea de o alterare totală a facultăţilor sale mintale", a explicat procurorul Jean-Louis Coste.

Ţinând cont de starea psihiatrică apreciată ca fiind încă periculoasă, potrivit magistratului, Luminiţa Solcan a fost internată într-un centru specializat, sub supraveghere şi pe durată extinsă.

Avocatul ei urmează să ceară ca ea să-şi poată petrece perioada de internare în România.

La 16 august 2005, fratele Roger, fondatorul comunităţii ecumenice din Taize, a fost ucis prin înjunghiere de românca în vârstă de 35 de ani, la acea dată. Luminiţa Solcan a fost imobilizată de martorii oculari şi predată poliţiei.

Trei expertize au fost desfăşurate, prima stabilind responsabilitatea ei penală, înainte ca următoarele două să pună diagnosticul unui "delir paranoic într-un context psihiatric schizofrenic", a explicat Braillon.

"Ea a început prin a denunţa un pretins complot francmason, apoi a vorbit de pedofilia practicată de unii preoţi, înainte - şi aceasta este ultima versiune - de a susţine că IRA, armata republicană irlandeză, este la originea asasinatului. Ea a recunoscut că a ţinut cuţitul în mână, dar nu şi că a aplicat lovitura fatală asupra fratelui Roger", a adăugat avocatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici