Franţa: Operaţiunea din Libia poate înceta "în orice moment", dacă Muammar Kadhafi încetează focul

Operaţiunea miliară a coaliţiei internaţionale în Libia se poate opri "în orice moment", dacă Muammar Kadhafi se conformează rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi acceptă încetarea focului, a declarat marţi ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.

32 afișări
Imaginea articolului Franţa: Operaţiunea din Libia poate înceta "în orice moment", dacă Muammar Kadhafi încetează focul

Franţa: Operaţiunea din Libia poate înceta "în orice moment", dacă Muammar Kadhafi încetează focul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Intervenţia militară se poate opri în orice moment. Este suficient ca regimul de la Tripoli să se conformeze exact şi complet rezoluţiilor Consiliului de Securitate (al ONU), să accepte o autentică încetare a focului, să îşi retragă trupele din locurile unde au pătruns", a precizat ministrul, în faţa Adunării Naţionale.

Este necesar, de asemenea, ca "forţele (colonelului Muammar) Kadhafi să se retragă în cazărmi, iar operaţiunea militară se va opri", a subliniat Alain Juppe.

"Dincolo de aceasta, trebuie să începem, deja, să ne gândim la urmări, iar urmarea este pacea. Franţa a făcut parte din iniţiativa de organizare a intervenţiei militare, ea va face parte din iniţiativa de organizare a păcii. Preşedintele Republicii (Nicolas Sarkozy) va vorbi, în zilele următoare, despre acest subiect", a mai anunţat şeful diplomaţiei franceze.

"În opinia noastră, în orice caz, nu coaliţia este cea care va hotărî care va fi viitorul regim politic în Libia. Libienilor le revine această responsabilitate. Intervenţia noastră are ca obiectiv doar să îi pună în situaţia de a se putea exprima liber şi să aibă acces la tranziţia spre democraţie care le-a fost refuzată până în prezent", a subliniat ministrul francez.

Cu privire la opoziţia libiană, căreia nu i-au fost cerute niciun fel de clarificări asupra originii sale şi a ceea ce reprezintă, ministrul a declarat că "nu există, în prezent, alt interlocutor valabil, în afara Consiliului Naţional de Tranziţie".

"Vom continua să cooperăm cu ei şi cu alţii care li se vor alătura", a adăugat ministrul francez al Afacerilor Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici