Franţa promite să demonstreze că respectă dreptul european în cazul repatrierii romilor

Premierul francez, Francois Fillon, a declarat miercuri că ţara sa va demonstra "în următoarele ore" că respectă legislaţia europeană privind repatrierile romilor, în urma criticilor severe emise de Comisia Europeană.

42 afișări
Imaginea articolului Franţa promite să demonstreze că respectă dreptul european în cazul repatrierii romilor

Franţa promite să demonstreze că respectă dreptul european în cazul repatrierii romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom demonstra în următoarele ore că Franţa respectă perfect normele europene şi naţionale privind desfiinţarea taberelor ilegale", a subliniat Fillon, fără a furniza alte detalii, cu ocazia reuniunii unor lideri conservatori europeni, la periferia Bruxelles-ului.

Premierul a luat act de regretele exprimate anterior de comisarul european al Justiţiei, Viviane Reding, criticată pentru că a făcut o paralelă între expulzările romilor şi deportările din cel de-al Doilea Război Mondial.

"Am luat act în această seară de regretele exprimate de doamna Reding în legătură cu poziţiile scandaloase pe care le-a luat în ceea ce priveşte politica dusă în Franţa", a spus Fillon, în urma acestei reuniuni la care a participat şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Începând de marţi, Franţa este ameninţată de declanşarea unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană pentru încălcarea legislaţiei europene privind romii. Lansarea procedurii, care trebuie să fie aprobată de toţi comisarii europeni, vizează aplicarea de către Franţa a unei directive (lege europeană, n.red.) privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni.

Dacă această procedură este lansată efectiv împotriva Franţei, Parisul ar putea primi o condamnare la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Această procedură judiciară ar putea dura mai mulţi ani.

Prezent de asemenea la reuniunea liderilor conservatori europeni, preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că Bucureştiul, Parisul şi Comisia Europeană ar putea găsi "împreună o soluţie inteligentă" la problema romilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici