Franţa va stoca deşeuri nucleare radioactive în Rusia

Agenţia pentru energie atomică rusă, Rosatom, a anunţat joi că a semnat un protocol de acord de cooperare cu Agenţia naţională franceză pentru gestionarea deşeurilor radioactive (Andra) privind crearea unor centre de stocare a deşeurilor radioactive în Rusia.

402 afișări
Imaginea articolului Franţa va stoca deşeuri nucleare radioactive în Rusia

Franţa va stoca deşeuri nucleare radioactive în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Protocolul a pus pe hârtie dorinţa celor două părţi de a dezvolta cooperarea în domeniul tratării deşeurilor radioactive", declară Rosatom într-un comunicat.

Acesta prevede în special "perfecţionarea tehnologiei de tratament, crearea locaţiilor de stocare, informarea populaţiei şi formarea opiniei publice", conform aceleiaşi surse.

Acordul a fost semnat în cadrul Forumului de la Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei).

În 2008, o anchetă a jurnalului francez Liberation şi a postului de televiziune franco-german Arte a arătat că Franţa trimite în fiecare an tone de "deşeuri nucleare" în Rusia, indicând că aproape 13 la sută din materialele radioactive produse în Franţa sunt stocate în complexul Tomsk-7, din Siberia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici