Fratele vitreg al lui Obama vrea să fie ales guvernator datorită numelui

Malik Obama, fratele vitreg kenyan al preşedintelui american, se foloseşte de numele de familie în campania electorală, promiţând că, în cazul în care va fi ales guvernator la 4 martie, departamentul rural Siyaya, situat în vestul Kenyei, va fi "în linie directă cu Casa Albă".

176 afișări
Imaginea articolului Fratele vitreg al lui Obama vrea să fie ales guvernator datorită numelui

Fratele vitreg al preşedintelui SUA vrea să fie ales guvernator datorită numelui de familie

"Datorită numelui meu de familie, am contactele pentru a contribui la dezvoltarea Siyaya", departament de aproximativ 800.000 de locuitori din apropierea lacului Victoria, unde se află Kogelo, satul natal al familiei Obama, dă asigurări Malik Obama, în vârstă de 54 de ani, care a trăit mult timp din viaţa de adult în Statele Unite.

Umbra prestigiosului frate vitreg american, născut la trei ani după el, al cărui succes l-a "inspirat şi stimulat", pare omniprezentă.

"Când mă uit la succesul pe care fratele meu l-a avut în America, cred că mi-aş lăsa poporul să cadă dacă nu aş merge pe urmele sale (...) devenind un conducător devotat, onest şi silitor", a explicat el pentru AFP de la casa familiei Obama din Kogelo.

"Ora mea a venit. Vreau să-l fac pe fratele meu mândru (...) de mine. Visele tatălui nostru se vor realiza şi sper că, oriunde ar fi, el se uită la noi cu mândrie", adaugă Malik Obama.

El nu este singurul care se foloseşte de numele de familie în campania electorală din Siyaya. Favoritul scrutinului, Oburu Odinga, este fratele mai mic al lui Raila Odinga, premierul Kenyei şi liderul comunităţii luo din care provine familia Obama.

"De ce concetăţenii mei ar vrea să se limiteze la o conexiune locală, din moment ce pot să le obţin o linie directă cu Casa Albă?", spune cu ironie la adresa adversarului său, făcându-şi drum printr-un grup de adepţi ce fluturau pancarte pe care scria "Obama aici, Obama acolo".

După aspectul fizic, Barack şi Malik au puţine în comun. Cu toate că are şi el peste 1,80 metri, Malik, cu burtă şi ochelari pe nas, face campanie îmbrăcat în blugi decoloraţi şi cu o cămaşă înflorată, iar pe cap poartă kofia, o pălărie mică brodată specifică populaţiei musulmane swahili.

Contabil de profesie şi afirmând că nu se recunoaşte în vreun partid kenyan, el se apreciază ca un candidat bun pentru a ataca "ciclul fără sfârşit al sărăciei şi şomajului".

"Lumea a mers înainte sub diverse aspecte. Vreau să-i ajut pe ai mei să o ajungă din urmă", a explicat el.

În faţa alegătorilor, argumentele sunt mai degrabă subţiri. "Nu aveţi ce mânca, nu aveţi şcoli bune. Viaţa este dură pentru voi băieţii", s-a adresat unui grup de tineri, înainte de a-şi prezenta în detaliu studiile încununate de succes şi posturile pe care a menţionat că le-a avut în companii americane de renume, dar a refuzat le dezvăluie numele.

Bărbatul se prezintă uneori ca analist financiar, alteori ca economist, dar nu spune cine sunt angajatorii săi din prezent.

Lipsurile cu care se confruntă Siyaya sunt enorme. Aproximativ 30% dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, iar nivelurile de infectare cu HIV şi paludism sunt printre cele mai ridicate din ţară.

"Nu voi reinventa roata. Mă voi uita şi voi împrumuta ceea ce a funcţionat în alte părţi", a precizat el, apreciind că handicapul său major este că, contrar practicii din Kenya, nu oferă bani pentru a aduce oameni la mitinguri.

Un jurnalist al AFP care l-a însoţit pe parcursul unei zile a văzut că a distribuit numai calendare în care se afişează alături de fratele său vitreg în Biroul Oval.

Dar concetăţenii săi, confruntaţi cu numeroase probleme cotidiene, nu visează cu toţii la America.

"Malik este un om inimos, dar (...), odată ales, ar putea să-şi petreacă tot mandatul împreună cu fratele său în America", explică pentru AFP Michael Odongo, în vârstă de 62 de ani.

Un vis dezvăluit de Malik Obama, credincios musulman, este de a vedea deschis într-o zi un restaurant McDonalds la Kogelo, o localitate rurală liniştită ce numără câţiva mii de locuitori şi care vrea să profite de numele Obama cu scopul de a atrage turişti.

"Vreau ca mari lanţuri precum McDonalds să deschidă sucursale la Siyaya pentru ca locuitorii să poată gusta ceea ce viaţa are mai bun", spune el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici