FT: China îndeamnă grupul BRICS să devină rival geopolitic al G7

China va impulsiona grupul puterilor economice emergente, BRICS, să devină un rival total al Grupului naţiunilor puternic dezvoltate (G7), cu ocazia reuniunii programate săptămâna aceasta în Africa de Sud, axată pe cea mai mare extindere a organizaţiei din ultimul deceniu, notează Financial Times.

1106 afișări
Imaginea articolului FT: China îndeamnă grupul BRICS să devină rival geopolitic al G7

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a invitat peste 60 de lideri la summitul din Johannesburg, care începe miercuri, iar câteva ţări ar putea fi invitate să se alăture organizaţiei BRICS, formată în prezent din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Înaintea summitului, au avut loc dispute între India şi China pe tema extinderii BRICS. Disputele se referă la posibilitatea ca BRICS să fie un grup nealiniat care să protejeze interesele economice ale naţiunilor aflate în curs de dezvoltare sau o forţă politică care să conteste deschis Occidentul, au declarat persoane familiarizate cu poziţiile Indiei şi Chinei. Oficiali sud-africani au declarat că 23 de naţiuni sunt interesate să se alăture organizaţiei.

"Dacă extindem BRICS pentru a reprezenta o parte egală a PIB-ului ca G7, atunci vocea noastră colectivă în lume va deveni mai puternică", a declarat un oficial chinez, care a preferat să rămână anonim.

Naledi Pandor, ministrul de Externe din Africa de Sud, a afirmat recent că ar fi "extrem de greşit" ca o potenţială extindere a BRICS să fie considerată ca fiind o manevră antioccidentală.

Cu toate acestea, capitalele occidentale probabil vor percepe posibila integrare a Iranului, Belarusului şi Venezuelei ca fiind o mişcare în sensul consolidării alianţelor cu Rusia şi China. Argentina, Arabia Saudită şi Indonezia depun eforturi pentru a se alătura organizaţiei BRICS.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu li se va alătura liderilor prezenţi la Johannesburg, astfel că autorităţile sud-africane au scăpat de obligaţia legală de a-l aresta pe liderul rus, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici