Furie în Ucraina, în urma vizitei lui Vladimir Putin la Ialta

Vizita lui Vladimir Putin în Ucraina, marcată de faptul că a întârziat patru ore, a provocat reacţii dure în această ţară, în care un ministru a denunţat "proasta creştere" a şefului statului rus, iar opoziţia a calificat comportamentul acestuia ca "bădăran".

445 afișări
Imaginea articolului Furie în Ucraina, în urma vizitei lui Vladimir Putin la Ialta

Furie în Ucraina, în urma vizitei lui Vladimir Putin la Ialta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Putin a fost primit joi în staţiunea balneară Ialta, în Crimeea (sud), de către omologul său ucrainean Viktor Ianukovici, care nu a reuşit să obţină, cu această ocazie, o scădere a preţului gazelor ruseşti livrate Ucrainei.

Sosit în această fostă republică sovietică cu întârziere, preşedintele rus a optat să meargă mai întâi la un miting al unor motociclişti ruşi, lângă aeroport, şi abia ulterior să îl întâlnească pe Viktor Ianukovici.

Acest episod l-a iritat în special pe ministrul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă Viktor Baloga, prezent la negocierile care au avut loc cu o zi înainte.

"Preşedintele Putin a depăşit limitele acceptabilului în privinţa întârzierilor. El s-a dus să vadă motociclişti şi pe prietenii acestora, arătând astfel care sunt priorităţile sale", a scris Baloga vineri pe Facebook.

El a criticat totodată argumentele Moscovei, care a refuzat să scadă preţul gazelor pe care Rusia le livrează Ucrainei. "Kremlinul schimbă placa", a comentat el.

Un fost ministru de Externe, Volodimir Ogrizko, în prezent opozant prooccidental, a denunţat "bădărănia" lui Putin faţă de preşedintele ucrainean.

"În loc să te grăbeşti să ajungi la întâlnire (cu gazda), te opreşti să bei un pahar cu motociciliştii. În opinia mea, este o palmă diplomatică sau o bădărănie diplomatică", a declarat el, potrivit unei înregistrări video postată pe Internet.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a minimizat amploarea acestor declaraţii, subliniind că, în opinia Moscovei, este vorba despre "opinia pesonală" a lui Baloga.

"Preşedintele Putin, ca şi preşedintele Ianukovici, s-au declarat foarte mulţumiţi" de întâlnirea lor, a declarat Peskov pentru agenţia rusă RIA Novosti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici