Gazoduct siberian: documente secrete din SUA dezvăluie încercarea CIA de a blocat proiectul care ajuta Rusia

Acte nepublicate, dar desecretizate recent, arată preocuparea Americii pentru a reduce dependenţa Europei faţă de Rusia.

26621 afișări
Imaginea articolului Gazoduct siberian: documente secrete din SUA dezvăluie încercarea CIA de a blocat proiectul care ajuta Rusia

Ronald Reagan

În primele luni ale mandatului lui Ronald Reagan, în 1981, atenţia personalului preşedintelui american, la sfatul CIA, s-a concentrat asupra situaţiei economice a Uniunii Sovietice, având în vedere proiectul sovietic de construire a unui mare gazoduct siberian care ar fi furnizat gaze ţărilor din Europa de Vest.

Iafr asta pentru că vânzarea de gaze către Occident i-ar fi permis Moscovei să-şi crească capacităţile militare. De aici şi îngrijorarea Washingtonului că dependenţa aliaţilor europeni de gazul siberian ar complica planurile americane de implicare europeană într-o politică de acţiune comună faţă de URSS.

Acesta este snariul care reiese din analiza documentelor CIA şi ale Consiliului de Securitate Naţională depuse în Arhivele Naţionale din Washington, recent desecretizate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici