General de poliţie, asasinat la Cairo

Un general de poliţie, consilier al ministrului de Interne, a fost ucis marţi la Cairo de persoane necunoscute care au deschis focul asupra sa, au anunţat serviciile de securitate, în contextul unui val de atentate jihadiste vizând forţele de ordine.

155 afișări
Imaginea articolului General de poliţie, asasinat la Cairo

General de poliţie, asasinat la Cairo (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Acest asasinat are loc la o zi după ce armata l-a îndemnat pe comandantul ei, mareşalul Abdel Fattah el-Sisi, să candideze la funcţia de preşedinte, la şapte luni de când acesta l-a destituit pe fostul preşedinte islamist Mohamed Mordi, şi în contextul reprimării sângeroase a oricăror manifestaţii ale susţinătorilor fostului şef de stat.

Generalul Mohamed Said a murit la spital din cauza unor răni la nivelul capului şi pieptului. Doi atacatori pe motocicletă au deschis focul asupra lui, în momentul în care ieşea din locuinţă, în vestul capitalei egiptene, au declarat pentru AFP oficiali din cadrul serviciilor de securitate care au solicitat protecţia anonimatului.

Generalul Said conducea Biroul tehnic al Ministerului de Interne, aflat în subordinea directă a ministrului Mohamed Ibrahim. La rândul său, ministrul a scăpat în viaţă, în urma unui atentat comis pe 5 septembrie la Cairo, revendicat de către gruparea jihadistă Ansar Beit al-Maqdess.

Aceşti insurgenţi, cu baza în Peninsula Sinai, de unde lansează frecvent rachete către Israel, afirmă că vizează forţele de securitate, în urma destituirii pe 3 iulie a lui Morsi, ca represalii faţă de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor susţinătorilor acestuia de către poliţie şi armată. Cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise în decurs de şapte luni, majoritatea manifestanţi pro-Morsi.

Şase atentate vizând poliţia, dintre care cinci la Cairo, au avut loc vineri şi sâmbătă la Cairo, soldate cu şase morţi. Cele mai sângeroase au fost revendicate de gruparea Ansar Beit al-Maqdess, inspirată de Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici