Generalul John Allen ar intenţiona să renunţe la postul de la NATO, confirmă Panetta

Fostul comandant al coaliţiei internaţionale în Afganistan, generalul John Allen, intenţionează să renunţe la postul de comandant suprem al forţelor NATO (SACEUR), în pofida exonerării sale în urma unei anchete, a confirmat şeful Pentagonului.

133 afișări
Imaginea articolului Generalul John Allen ar intenţiona să renunţe la postul de la NATO, confirmă Panetta

John Allen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exonerat în urmă cu trei săptămâni de acuzaţii potrivit cărora ar fi purtat o corespondenţă "deplasată" asimilată unui flirt cu o femeie măritată, generalul american, în vârstă de 60 de ani, urmează să fie confirmat de Senat în vederea preluării noului post.

Revista Foreign Policy a scris miercuri dimineaţa că generalul s-a întâlnit marţi cu secretarul Apărării Leon Panetta şi cu generalul Martin Dempsey, ofiţerul cu cel mai înalt grad din cadrul forţelor americane, pentru a le împărtăşi dubiile sale cu privire la intenţia de a ocupa unul dintre cele mai prestigioase posturi din cadrul forţelor americane.

Întrebat de presă miercuri la prânz dacă Allen intenţionează să renunţe, Panetta a confirmat în mod implicit îndoielile ofiţerului. "I-am recomandat să petreacă un timp alături de familie, să reflecteze la ceea ce ar trebui să facă", a spus şeful Pentagonului.

"Ţara va găsi întotdeauna un mijloc de a beneficia de serviicile dumneavoastră strălucite, dar dumneavostră trebuie să decideţi ce vreţi să faceţi în viitor", le-a spus Panetta unor jurnalişti că i-a transmis generalului.

John Allen a predat comanda coaliţiei internaţionale în Afganistan (ISAF) generalului Joe Dunford duminică.

"După 19 luni la comandă în Afganistan şi multe alte (luni) petrecute departe de casă, generalul Allen şi-a acordat un timp să se odihnească şi să îşi vadă familia înainte de a se dedica noii sale sarcini", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Casa Albă contează în continuare pe faptul că John Allen va prelua comanda NATO.

Nominalizarea sa a fost suspendată în urma deschiderii unei anchete în legătură cu nişte e-mailuri prezentate la vremea respectivă ca "deplasate" şi asimilate unui flirt cu o femeie măritată. Corespondenţa a fost descoperită în cadrul alte anchete, asupra unei relaţii extraconjugale a fostului director CIA David Petraeus, nevoit să demisioneze în noiembrie.

La finalul anchetei care l-a vizat, în inauarie, inspecţia generală a Pentagonului l-a "exonerat total" pe generalul Allen de orice suspiciune cu privire la un comportament nepotrivit pentru un ofiţer şi, implicit, de orice încălcare a regulamentului militar, potrivit unui oficial din domeniul apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici