Georgia comemorează cinci ani de la războiul cu Rusia

Georgia comemorează joi cinci ani de la războiul-fulger ruso-georgian din 2008, lansat de Tbilisi cu scopul de a relua controlul asupra regiunii sale separatiste Osetia de Sud, dar care s-a soldat cu o înfrângere usturătoare.

233 afișări
Imaginea articolului Georgia comemorează cinci ani de la războiul cu Rusia

Georgia comemorează cinci ani de la războiul cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O depunere de jerbe de flori la mormintele militarilor georgieni ucişi în acest război este prevăzută la Tbilisi, iar o defilare militară urmează să aibă loc în oraşul Gori, care a fost bombardat şi ocupat pentru o scurtă perioadă de timp de către forţele ruse în 2008.

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat o ofensivă militară pentru a relua controlul Osetiei de Sud, o regiune separatistă georgiană susţinută de Moscova.

Rusia a ripostat angajând o operaţiune militară de anvergură. La finalul acestui război de cinci zile, Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, alt teritoriu separatist georgian, instalând baze militare pe teritoriul celor două regiuni.

Cu o zi înaintea marcării a cinci ani de la acest "blitzkrieg", Rusia şi Georgia s-au livrat la acuzaţii reciproce, aruncând una asupra celeilalte responsabilitatea acestui conflict.

"Eram obligaţi să ripostăm în acest mod faţă de actele agresive ale forţelor armate georgiene", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, care era preşedinte în momentul conflictului din 2008, într-un interviu pentru postul georgian de televiziune Rustavi-2.

La rândul său, preşedintele georgian Mihai Saakaşvili a declarat că Rusia a provocat războiul cu Georgia, cu scopul de a "controla" mai bine această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud.

"Georgia a început să construiască un stat independent, cu adevărat independent, iar Rusia a avut nevoie de un război pentru a ne controla", a declarat Saakaşvili pentru Rustavi-2.

Preşedintele georgian se confruntă în prezent cu o perioadă de coabitare dificlă cu premierul considerat prorus Bidzina Ivanişvili, al cărui partid a câştigat alegerile legislative în octombrie.

Miliardarul Ivanişvili îndemană la o normalizare a relaţiilor cu Moscova, întrerupte de la conflictul din 2008, iar Guvernul său nu exclude deschiderea unei anchete asupra modului în care a fost purtat acest război de către Georgia.

În acelaşi timp, el oferă asigurări că susţine orientarea prooccidentală a Georgiei. O eventuală recunoaştere a independenţei Osetiei de Sud de către Georgia este de neimaginat la ora actuală, potrivit unor analişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici