GER în Europa de Est: 20 de oameni au murit în ultimele 24 de ore

Aproximativ 20 de persoane au murit din cauza frigului în ultimele 24 de ore în Europa Centrală şi de Est, au anunţat marţi autorităţile din aceste ţări în care temperaturile au scăzut la niveluri record, ca în Bulgaria.

586 afișări
Imaginea articolului GER în Europa de Est: 20 de oameni au murit în ultimele 24 de ore

GER în Europa de Est: 20 de oameni au murit în ultimele 24 de ore (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax Foto)

Potrivit serviciilor meteorologice, aceste temperaturi scăzute, care ajung noaptea până la minus 30 de grade Celsius în unele regiuni din Europa Centrală, se vor menţine, iar valul de frig va ajunge marţi şi în Europa Occidentală.

Noile victime au fost înregistrate în Ucraina, Polonia, Lituania, România, Cehia şi Moscova.

În Ucraina, 12 persoane au murit de frig în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, ridicând la 30 numărul persoanelor ucise de frig în ultimele cinci zile.

Acelaşi minister a anunţat că majoritatea victimelor (21) nu aveau domiciliu fix şi cadavrele lor au fost descoperite pe străzi.

În Polonia, poliţia a anunţat marţi alte cinci victime şi un total, de la începutul iernii, de 52 de morţi din cauza frigului, dintre care 27 în ianuarie, 19 în decembrie şi şapte în noiembrie.

Numeroase municipalităţi poloneze au instalat pe străzi recipiente speciale pentru a le permite trecătorilor să se încălzească.

În Lituania, un bărbat fără domiciliu fix a fost găsit mort de hipotermie la Vilnius, ridicând la opt numărul victimelor din cauza frigului începând de sâmbătă.

În Cehia, "o femeie, probabil tot fără adăpost, a fost găsită moartă marţi dimineaţă", a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei locale din Praga, Jan Danek.

Potrivit statisticilor echipelor de salvare din Praga, este vorba despre al 11-lea deces din octombrie care ar putea fi legat de frig.

În România, unde majoritatea judeţelor sunt sub avertizare de cod portocaliu până vineri, două persoane au murit în ultimele 24 de ore, ridicând la opt bilanţul deceselor provocate de intemperii începând de joi, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii.

În aceată ţară, temperaturile au scăzut până la minus 27 de grade Celsius în noaptea de luni spre marţi. Cele două victime sunt doi bărbaţi găsiţi morţi în zăpadă, unul în sud-vest, iar celălalt în est.

În total 275 de persoane fără adăpost sau suferind de hipotermie au fost transportate la spital sau în centre de primire începând de luni dimineaţa, potrivit aceleiaşi surse.

În Rusia, o persoană a murit din cauza frigului la Moscova şi alte zece au fost spitalizate din cauza degerăturilor şi hipotermiei în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi departamentul local al Sănătăţii.

Temperaturile la Moscova urmează să scadă şi mai mult în noaptea de marţi spre miercuri, când sunt aşteptate minus 26 de grade Celsius, potrivit serviciilor de meteorologie, care anticipează o intensificare a gerului în această săptămână.

În Bulgaria au fost înregistrate recorduri de ger, iar Dunărea a început să îngheţe. Mercurul termometrelor a scăzut până la minus 29 de grade Celsius, marţi, la Kneja (nord-est), iar Sofia a înregistrat un record pentru această perioadă, cu o temperatură de minus 18,8 grade Celsius, a anunţat institutul de meteorologie.

Luni, presa a semnalat cinci morţi în urma viscolului care a afectat ţara săptămâna trecută.

Marţi, temperaturi scăzute au fost înregistrate în alte 17 oraşe bulgare, între care Cirpan (sud) cu minus 26 de grade Celsius, Vidin (nord-est) şi Plovdiv (sud), ambele cu minus 22 de grade Celsius.

Navigaţia pe Dunăre, care marchează frontiera dintre România şi Bulgaria, va fi şi mai dificilă în zilele următoare.

Peste 400 de şcoli erau închise luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici