Gerhard Schröder îi reproşează actualului cancelar german lipsa curajului politic

Fostul cancelar german Gerhard Schröder îi reproşează actualului şef al Guvernului, Angela Merkel, o lipsă de curaj politic, afirmând într-un interviu acordat unei publicaţii duminicale că ea "evită deciziile dezagreabile".

209 afișări
Imaginea articolului Gerhard Schröder îi reproşează actualului cancelar german lipsa curajului politic

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Doamna Merkel evită deciziile dezagreabile (...). Îi lipseşte capacitatea de a-şi asuma riscul de a pierde alegerile", apreciază fostul oficial social-democrat, care a guvernat Germania între 1998 şi 2005, înainte de a-i ceda locul lui Merkel.

"Bineînţeles că politicienii au dreptul să vrea să fie realeşi, dar acest lucru nu trebuie să conducă la o situaţie în care să nu fie luate măsuri politice din cauza perspectivelor electorale", adaugă el într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.

Aflată la apogeul popularităţii sale, lidera conservatoare vrea să obţină un al treilea mandat consecutiv la alegerile prevăzute în toamnă. Partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), devansează clar Partidul Social-Democrat (SPD) în sondajele de opinie, iar Angela Merkel atinge în prezent un record de popularitate de care nu s-a bucurat niciun cancelar german după al Doilea Război Mondial.

Dar cancelarul, o fire pragmatică, este adeseori acuzată de adversarii săi că guvernează de la o zi la alta, fără un program real sau o viziune politică.

Gerhard Schröder a lansat o reformă vastă şi dureroasă a pieţei muncii care l-a constrâns să convoace alegeri anticipate în 2005, pe care în cele din urmă le-a pierdut.

"Stilul politic al doamnei Merkel nu va conduce niciodată la punerea în aplicare a unei agende 2010", numele unui vast catalog de reforme sociale, conchide fostul lider, care a criticat recent lipsa de reforme economice în Franţa. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici