Germania anchetează legăturile serviciilor sale secrete cu NSA

Guvernul german a anunţat luni deschiderea unei anchete privind o colaborare a serviciului său de informaţii cu corespondentul său american NSA, în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului Der Spiegel despre un schimb masiv de date între cele două ţări.

287 afișări
Imaginea articolului Germania anchetează legăturile serviciilor sale secrete cu NSA

Germania anchetează legăturile serviciilor sale secrete cu NSA (Imagine: Shutterstock)

Cancelaria "a lansat o verificare aprofundată" în acest sens, a anunţat un purtător de cuvânt, Georg Streiter, într-o conferinţă de presă obişnuită. Guvernul german ia "foarte în serios" problemele ridicate de informaţii publicate de presa germană în weekend, a adăugat el.

"Rezultatele acestei anchete vor fi comunicate în curând" Comisiei parlamentare de control al serviciilor de informaţii interne şi externe germane, a adăugat Streiter. Această autoritate este îndemnată să analizeze această problemă începând de miercuri şi până vineri, a anunţat el.

Săptămânalul german Der Spiegel a scris, bazându-se pe documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden, un fugar căutat de Washington pentru spionaj, că Biroul pentru protecţia Constituţiei (serviciul de informaţii externe) şi serviciile secrete germane (BND) utilizează un software pentru supraveghere online aparţinând NSA cunoscut sub numele de "XKeyscore".

Potrivit Der Spiegel, acest software permite să se vadă ce cuvânt-cheie a introdus o persoană suspectă într-un motor de căutare pe Internet.

Aceste acuzaţii au fost respinse duminică de către serviciile secrete germane. Directorul serviciilor de informaţii interne Hans-Georg Maassen a declaat că aceste servicii testează softwareul, fără să îl utilizeze în activitatea lor. Directorul BND Gerhard Schindler a dezminţit, de asemenea, ideea unui schimb masiv de date între serviciile american şi german.

Un adjunct al unui purtător de cuvânt al lui Merkel a apărat colaborarea dintre serviciile germane şi alte agenţii din lume, catalogând-o drept "indispensabilă". "Ea este condiţia unei activităţi eficiente a serviciilor noastre, cu scopul de a ne proteja ţara de pericole" care o ameninţă, ca de exemplu "terorismul internaţional", a subliniat el.

"O ţară ca Germania nu poate renunţa la o asemenea (...) colaborare", a mai declarat purtătorul de cuvânt. Însă el a subliniat că "pe teritoriul german se aplică legea germană (...). Acest lucru este valabil pentru toată lumea din Germania, inclusiv pentru serviciile noastre de informaţii".

Asupra lui Merkel, aflată în campanie electorală pentru alegerile legislative de la 22 septembrie, se exercită presiuni, în urma unor dezvăluiri avându-l ca sursă pe Snowden cu privire la un spionaj american la scară largă în Europa, în special în Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici