Germania cere Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit

  • Germania cere Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit
  • Oficial german: "Vă rog, dragi prieteni de la Londra, încetaţi jocurile!"
  • Berlinul cere Londrei să renunţe la planul de modificare a unor clauze ale Acordului Brexit
1292 afișări
Imaginea articolului Germania cere Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit

FOTO: Profimedia

Guvernul Germaniei a cerut, marţi, Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile privind viitoarele relaţii după retragerea din Uniunea Europeană, avertizând că timpul până la expirarea tranziţiei post-Brexit este scurt.

Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Berlin, s-a declarat extrem de îngrijorat de planul Londrei de a modifica unele clauze ale Acordului Brexit.

"Vă rog, dragi prieteni de la Londra, încetaţi jocurile, timpul se scurge, avem nevoie cu adevărat de o bază corectă pentru viitoare negocieri şi suntem pregătiţi să facem acest lucru", a declarat Michael Roth, conform agenţiei de presă Reuters.

"Aşa-numitul proiect privind piaţa internă ne îngrijorează extrem de mult, deoarece încalcă principiile centrale ale Acordului Brexit. Iar acest lucru este inacceptabil pentru noi", a adăugat oficialul german.

De altfel, Michael Roth a subliniat că Uniunea Europeană este "dezamăgită" de rezultatele negocierilor cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale. Germania exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să accelereze negocierile pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord nu este exclusă, a avertizat, luni seară, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene. "Există multe probleme importante. Progresele în cazul a numeroase cerinţe ale UE sunt deocamdată insuficiente. Deci, trebuie să intensificăm substanţial negocierile dacă vrem să ajungem la un rezultat de succes. Alternativa la un Brexit fără acord nu este plăcută, dar nu o putem exclude"", a declarat Valdis Dombrovskis.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson intenţionează să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici