Germania nu se opune menţinerii flexibilităţii bugetare în UE, dar atrage atenţia asupra inflaţiei

Guvernul Olaf Scholz nu se va opune prelungirii suspendării reglementărilor bugetare la nivelul Uniunii Europene, în contextul crizei cu Rusia, dar atrage atenţia că va fi necesară revenirea la măsurile stricte, pentru diminuarea inflaţiei.

150 afișări
Imaginea articolului Germania nu se opune menţinerii flexibilităţii bugetare în UE, dar atrage atenţia asupra inflaţiei

Germania nu se opune menţinerii flexibilităţii bugetare în UE, dar atrage atenţia asupra inflaţiei

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a afirmat luni după-amiază că pentru contracararea inflaţiei este necesară "reducerea deficitelor". Lindner a subliniat că Germania nu va profita de flexibilitatea bugetară acordată de Comisia Europeană şi a îndemnat alte ţări din UE să procedeze în mod similar, în contextul în care inflaţia în zona euro a atins nivelul de 7,4% în aprilie.

"Trebuie să ieşim din îndatorare cât mai curând, trebuie să revenim cât mai rapid la Pactul de Stabilitate", a declarat Christian Lindner, citat de cotidianul Le Monde.

Reglementările privind disciplina bugetară la nivelul Uniunii Europene, care nu mai sunt aplicate din martie 2020 din cauza pandemiei, vor rămâne suspendate inclusiv în anul 2023, din cauza crizei economice generate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile contra Rusiei, conform Comisiei Europene. "Propunem menţinerea în 2023 a clauzei generale de salvgardare", care permite derogări temporare în privinţa limitelor de îndatorare şi deficitelor fixate prin Pactul de Stabilitate, a declarat luni Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

"Acest lucru oferă marje de manevră la nivelul politicilor bugetare naţionale pentru a reacţiona rapid în caz de necesitate", a subliniat Valdis Dombrovskis, insistând totuşi pentru administrarea riguroasă a finanţelor publice.

Propunerea Comisiei Europene a fost recepţionată favorabil de miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni după-amiază la Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici