Germania şi Polonia susţin ideea alegerii directe a liderilor UE

Germania şi Polonia au susţinut, luni, ideea alegerii directe a liderilor Uniunii Europene de către cetăţeni, pentru a face faţă euroscepticismului alimentat în special de criza datoriilor.

281 afișări
Imaginea articolului Germania şi Polonia susţin ideea alegerii directe a liderilor UE

Guido Westerwelle (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-am gândit la o modalitate prin care să restabilim încrederea în Uniunea Europeană", a declarat ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care a participat la Varşovia la o întâlnire a grupului de reflecţie privind viitorul UE.

Acest grup, format din miniştri de Externe din 11 ţări europene, se pregăteşte să prezinte o serie de recomandări preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, două organisme europene în care liderii nu sunt aleşi în mod democratic.

"Trebuie să înţelegem că suntem o comunitate de valori şi trebuie să ne apărăm modelul european", a declarat Westerwelle. "Criza datoriilor a devenit din ce în ce mai mult o criză a încrederii", a spus el.

"Cred că este decisiv şi esenţial să aducem mai multă transparenţă şi democraţie în instituţiile noastre şi mă bucură ideea alegerilor directe în Uniunea Europeană. Cred că ar fi un răspuns bun la lipsa de încredere cu care ne confruntăm în prezent în UE", a adăugat el.

Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, l-a susţinut pe omologul său german.

"Analizăm cum să facem Europa mai democratică", a declarat el. "Avem propuneri concrete şi instituţionale. Alegerea directă a înalţilor responsabili este una dintre aceste posibilităţi", a adăugat acesta.

În afară de Germania şi Polonia, la întâlnire au participat Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Luxemburgul, Italia, Olanda, Portugalia şi Spania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici