Ghimpu se îndoieşte că R. Moldova a semnat acorduri de creditare cu China şi Rusia

Mihai Ghimpu, preşedinte în exerciţiu al R.Moldova şi preşedintele Parlamentului, a precizat că nu crede că s-au semnat acorduri cu China şi Rusia în vederea unor credite şi că declaraţiile în acest sens aveau scopul manipulării cetăţenilor înainte de alegeri, informează Timpul, în ediţia online.

20 afișări
Imaginea articolului Ghimpu se îndoieşte că R. Moldova a semnat acorduri de creditare cu China şi Rusia

Ghimpu se îndoieşte că R. Moldova a semnat acorduri de creditare cu China şi Rusia

Ghimpu a afirmat că, anterior, în timpul unei discuţii cu ambasadorul rus Valeri Kuzmin, i-a explicat acestuia că orice stat care acordă altuia un credit în timpul campaniei electorale acordă, de fapt, ajutor partidului de guvernamânt, pentru a se menţine la putere.

Potrivit lui Ghimpu, Kuzmin a negat: "Nu, creditul a fost destinat Republicii Moldova, nu Partidului Comuniştilor".

Oficialul moldovean s-a arătat însă sceptic în legătură cu această dezminţire.

Ghimpu s-a arătat favorabil necesităţii unor "relaţii bune" cu Moscova şi a calificat drept "populistă" declaraţia liderului transnistrean Igor Smirnov, privind chemarea la arme a militarilor transnistreni, după alegerile din 29 iulie. Soluţia "optimă" pentru rezolvarea conflictului transnitrean este, potrivit acestuia "dezvoltarea Republicii Moldova şi crearea unui model atractiv pentru concetăţenii noştri din stânga Nistrului".

"Cu siguranţă, ei vor fi mult mai atraşi de prosperitate, de libera circulaţie în Europa, de posibilitatea găsirii unui loc de muncă plătit decent, de un viitor sigur în cadrul UE. Misiunea noastră este să construim un asemenea viitor şi să-l propunem şi celor din stânga Nistrului. Depinde şi de Rusia, dar odată ce a recunoscut independenţa Republicii Moldova, Moscova trebuie să nu ne impună reguli, să-şi retragă armata şi să ne respecte drepturile", a continuat Ghimpu.

Acesta şi-a afirmat încrederea în principiile democratice şi a declarat că "menţinerea Transnistriei pentru a putea influenţa" viitorul Republicii Moldova "este o greşeală a Federaţiei Ruse".

"Eu cred într-o societate democratică. Daca noi, cetăţenii acestui stat, vom lua o decizie democratică, şi preşedinţii (american Barack) Obama şi (rus Vladimir) Putin sunt obligaţi s-o respecte. Da, noi putem să schimbăm planurile lor şi acesta este un drept al nostru, care ne aparţine şi pentru care pledează şi ei", a subliniat Ghimpu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici