GREVĂ la fast-food-uri din New York: Sute de angajaţi cer salarii mai mari

Sute de angajaţi de la McDonald's şi de la alte lanţuri de fast-food au intrat în grevă, luni, la New York, pentru a cere salarii mai mari, sperând că acţiunea se va extinde în restul ţării.

145 afișări
Imaginea articolului GREVĂ la fast-food-uri din New York: Sute de angajaţi cer salarii mai mari

GREVĂ la fast-food-uri din New York: Sute de angajaţi cer salarii mai mari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizatorii acţiunii au anunţat că greva afecta aproape 60 de restaurante din New York deţinute de McDonald's, Wendy's, KFC şi Burger King.

Greviştii cer introducerea unui salariu minim de 15 dolari pe oră, adică peste dublul actualului salariu minim de 7,25 de dolari pe oră oferit de numeroase fast-food-uri.

Salariul mediu în regiunea New York este de nouă dolari pe oră, dar, spre deosebire de baruri sau restaurante, angajaţii fast-food-urilor nu pot conta pe bacşişuri pentru a-şi suplimenta venitul lunar.

Întreruperile de muncă îi obligau luni pe unii manageri de la McDonald's să servească ei înşişi clienţii, în localuri situate în Times Square sau pe prestigiosul Fifth Avenue, în centrul Manhattanului.

Jonathan Westin, directorul Fast Food Forward, grupul aflat la conducerea acţiunii, a explicat că angajaţii au nevoie de un salariu minim de 15 dolari americani pe oră pentru a dispune de un nivel de viaţă mediu într-unul dintre oraşele cele mai scumpe din lume.

"Numeroşi angajaţi trăiesc în sărăcie şi nu sunt capabili să-şi întreţină familiile sau să ia trenul ca să meargă la muncă", a denunţat el.

Fast Food Forward speră că acţiunea se va extinde de-a lungul ţării.

Manifestaţii sunt aşteptate în această săptămână în oraşe din nordul şi centrul Statelor Unite, ca Chicago, Detroit, Flint, Kansas City, Milwaukee şi Saint-Louis.

Aproape 400 de angajaţi erau în grevă la prânz, la New York, adică dublul numărului de persoane care au manifestat în cadrul unei acţiuni similare în noiembrie 2012. Cu toate acestea, participarea este foarte redusă, ţinând cont de faptul că fast-food-urile din New York numără aproximativ 50.000 de angajaţi.

McDonald's a subliniat într-un comunicat că, în general, contractele angajaţilor depind de francize, care gestionează peste 80% dintre restaurantele sale în lume, apreciind că angajaţii "primesc salarii competitive şi au acces la o serie întreagă de avantaje pentru nevoile personale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici