Gruparea extremistă Statul Islamic îşi intensifică ofensiva asupra unui oraş kurd din Siria

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) îşi intensifică ofensiva asupra Ain al-Arab, al treilea oraş kurd din Siria, pentru a-şi consolida controlul asupra zonelor nordice de la frontiera Turciei, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

322 afișări
Imaginea articolului Gruparea extremistă Statul Islamic îşi intensifică ofensiva asupra unui oraş kurd din Siria

Gruparea extremistă Statul Islamic îşi intensifică ofensiva asupra unui oraş kurd din Siria (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Organizaţia, care la sfârşitul lui iunie a proclamat un "califat" islamic în urma unei ofensive în Irak, încearcă să facă legătura între bastioanele sale din estul şi nordul Siriei şi cele din nordul şi vestul Irakului.

"SI asediază împrejurimile Ain al-Arab (Kobani în limba kurdă)", a afirmat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Ain el-Arab, situat în provincia nordică Alep, la frontiera cu Turcia, este cel de-al treilea oraş kurd din Siria după Qamishli (provincia Hassaka, nord-vest) şi Afrine (provincia Alep).

Confruntările din jurul Ain al-Arab, care durează de două săptămâni, s-au intensificat sâmbătă seara, kurzii apărându-şi bastionul cu toate forţele.

"Un comandant al SI a fost capturat şi cel puţin 11 dintre membrii săi au fost ucişi", a precizat Abdel Rahman.

Conform OSDO, SI controlează acum aproape 250 dintre cei 700 de kilometri de frontieră dintre Siria şi Turcia.

Această zonă se întinde de la Jarablous, un oraş arab turkmen, până în apropiere de Ras-al-Ain (kurd), situat mai la est.

"Dacă SI cucereşte Ain el-Arab, va avea continuitate teritorială", apreciază Romain Caillet, expert pe problema mişcărilor jihadiste. "Este strategic pentru că e frontiera cu Turcia", a adăugat el.

De la apariţia SI - cunoscut anterior ca Statul Islamic din Irak şi Levant - kurzii şi jihadiştii duc lupte dure, primii apărând cu orice preţ zonele în care au instaurat o autonomie de la începutul conflictului în Siria.

Acest conflict a început ca o revoltă paşnică, apoi s-a transformat, sub represiune, într-o luptă armată. Aceasta a degenerat însă într-un război civil, iar consolidarea jihadiştilor, care sunt bine înarmaţi şi câştigă teren în faţa rebelilor, a schimbat imaginea conflictului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici