Gruparea jihadistă Ansar Beit al-Maqdess ameninţă că îl vizează pe cel mai puternic om din Egipt, Abdel Fattah el-Sisi

O grupare jihadistă care a revendicat o serie de atacuri sângeroase în Egipt a ameninţat că-l va viza pe cel mai puternic om din ţară, mareşalul Abdel Fattah el-Sisi, comandantul armatei, care urmează să candideze pentru postul de preşedinte.

291 afișări
Imaginea articolului Gruparea jihadistă Ansar Beit al-Maqdess ameninţă că îl vizează pe cel mai puternic om din Egipt, Abdel Fattah el-Sisi

Abdel Fattah el-Sisi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ansar Beit al-Maqdess, o grupare jihadistă inspirată de Al-Qaida şi care a revendicat asainarea marţi la Cairo a generalului de poliţie Mohamed Said, a ameninţat că-i va ataca pe el-Sisi şi pe ministrul de Interne. "Răzbunarea va veni", a avertizat gruparea cu baza în Peninsula Sinai, într-un comunicat postat pe site-uri jihadiste.

Potrivit Centrului american de supraveghere a site-urile islamiste SITE, un comandant Ansar Beit al-Maqdess, Abu Usama al-Masri, i-a îndemnat pe militari să organizeze o rebeliune, altfel îi va ataca.

În septembrie 2013, ministrul de Interne a scăpat în viaţă dintr-un atentat revendicat de această grupare, care afirmă că acţionează ca represalii faţă de reprimarea susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.

Cel puţin 14 poliţişti şi nouă militari au fost ucişi, în ultima săptămână, în Peninsula Sinai, potrivit unui bilanţ AFP.

- Ameninţări la adresa unor interese economice

Ansar Beit al-Maqdess a revendicat, în paralel, un atac comis luni, în Sinai, asupra unui gazoduct către Iordania şi a ameninţat cu extinderea unui "război economic împotriva clicii trădătorilor până la înfrângerea lor".

Gruparea afirmă că va viza "interesele economice ale regimului", acuzându-l pe "el-Sisi şi generalii" că îşi "umplu buzunarele cu miliarde de lire egiptene".

Pe de altă parte, Guvernul interimar a primit joi susţinerea fostului premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului în Orientul Mijlociu.

"Este un fapt că (mişcarea) Fraţii Musulmani a încercat să deturneze ţara şi valorile sale (...). Armata a intervenit la cererea poporului, pentru a conduce ţara către un stadiu al dezvoltării sale democratice. Este necesar să susţinem noul Guvern în această sarcină", a declarat Blair într-un interviu pentru postul Sky News Arabia.

De asemenea, Parchetul egiptean a anunţat că 20 de jurnalişti de la postul de televiziune prin satelir Al-Jazeera, considerată favorabilă mişcării Fraţii Musulmani de către autorităţi, urmează să fie judecaţi. În total, 16 reporteri egipteni sunt acuzaţi de apartenenţă la o "organizaţie teroristă", iar patru străini sunt acuzaţi că au difuzat "ştiri false".

Calificând această decizie un "revers major pentru libertatea presei", Amnesti International (AI) a subliniat că "odată cu apropierea alegerilor, o presă liberă este esenţială", şi că jurnaliştii "nu pot să muncească în frică".

"Faptul că Guvernul vizează jurnalişti şi pe alţii în baza unor argumente false este o eroare şi arată un dispreţ monstruos faţă de protecţia drepturilor fundamentale şi libertăţilor", a declarat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici