Grupul paramilitar rus Wagner este acuzat de presupuse încălcări ale drepturilor omului. UE va impune sancţiuni

UE va anunţa săptămâna viitoare sancţiuni împotriva grupului paramilitar Wagner din Rusia, ca răspuns la presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de organizaţia de mercenari în Ucraina, Siria şi Libia, scrie Financial Times.

1602 afișări
Imaginea articolului Grupul paramilitar rus Wagner este acuzat de presupuse încălcări ale drepturilor omului. UE va impune sancţiuni

Sursa foto: profimedia

Ţările occidentale consideră că Kremlinul se foloseşte de acest grup, despre care UE spune că are legături financiare strânse cu un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a-i oferi o influenţă, pe care să o poată nega, în conflicte diin străinătate.

Sancţiunile UE împotriva Wagner, a trei entităţi conexe şi a opt persoane fizice vor include interdicţia de a călători în UE şi îngheţarea tuturor activelor deţinute în interiorul blocului, a declarat un oficial UE de rang înalt care nu a dorit să fie numit înainte ca decizia să fie aprobată oficial de miniştrii de externe ai UE luni.

Decizia vine la puţin peste un an după ce Bruxellesul a impus sancţiuni împotriva presupusului susţinător Evgheni Prigojin, supranumit "bucătarul lui Putin" pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul. Prigozhin a spus vineri, într-o declaraţie, că nu are nicio legătură cu Wagner.

Măsurile punitive vor complica legăturile şi acordurile financiare ale UE cu guvernele care angajează Wagner. Bruxelles-ul şi Parisul au ameninţat cu retragerea sprijinului pentru Mali după ce guvernul ţării a declarat că ia în considerare angajarea mercenarilor ruşi pentru a-l ajuta la oprirea insurgenţei jihadiste.

"Wagner acţionează în Siria, acţionează în Libia, acţionează în Ucraina subminând integritatea teritorială şi aceste persoane sunt legate de încălcări grave ale drepturilor omului", a declarat oficialul UE.

Miniştrii vor adopta, de asemenea, un regim de sancţiuni referitoare la Mali, care va fi instituit pentru a viza "persoanele care se opun procesului de tranziţie sau sunt obstacole în calea procesului de tranziţie", a adăugat oficialul.

Prigojin neagă acuzaţiile SUA potrivit cărora ar finanţa Wagner. Kremlinul afirmă că mercenarii nu sunt permişi de legislaţia rusă. Reprezentanţii lui Prigojin nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Wagner a participat la invazia şi anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi la conflictul ulterior care a izbucnit în estul Ucrainei între trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova.

De atunci, grupul paramilitar a fost implicat în conflicte în Siria, Libia, Mozambic, Sudan şi Republica Centrafricană, acţionând în conformitate cu obiectivele oficiale ale politicii externe ruseşti. Activiştii pentru drepturile omului au tras un semnal de alarmă cu privire la abuzurile care ar fi fost comise de luptătorii Wagner în Republica Centrafricană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici