Guantanamo este "una dintre cele mai bune închisori din lume", consideră Donald Rumsfeld

Fostul secretar american al Apărării în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, Donald Rumsfeld, a apreciat marţi că Guantanamo este "una dintre cele mai bune închisori din lume" şi a criticat promisiunea preşedintelui Barack Obama de a o închide.

200 afișări
Imaginea articolului Guantanamo este "una dintre cele mai bune închisori din lume", consideră Donald Rumsfeld

Guantanamo este "una dintre cele mai bune închisori din lume", consideră Donald Rumsfeld (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu ce urma să fie difuzat marţi seară pe postul Fox, Rumsfeld, ale cărui memorii "Known and Unknown" au fost publicate recent în Statele Unite, susţine că închisoarea, deschisă în ianuarie 2002 pentru deţinuţii războiului contra terorismului iniţiat de preşedintele Bush, este "extrem de bine condusă".

"Ce mă nemulţumeşte în legătură cu Guantanamo (...), ceea ce este ciudat este că, dintr-un motiv pe care nu îl cunosc, administraţia nu a reuşit să convingă că era vorba despre o idee excelentă, că oamenii nu erau nici toturaţi, nici maltrataţi", afirmă fostul secretar al Apărării, care a demisionat în 2006.

"Militarii merită să fie recunoscuţi, ei au trecut în mod injust prin focul (criticilor)", adaugă el, potrivit unei transcrieri a interviului, publicată de Fox.

Întrebat în legătură cu faptul că, în pofida promisiunii sale electorale, Barack Obama nu a închis centrul de detenţie de la Guantanamo, el s-a exprimat ironic. În timpul campaniei sale, Obama "a criticat mult detenţia pe termen nelimitat a combatanţilor ilegali, a criticat mult tribunalele militare de excepţie", aminteşte el.

"Şi iată-ne doi ani mai târziu şi totul este în continuare la locul său", continuă Rumsfeld.

În închisoarea de la Guantanamo se mai află în prezent 173 de deţinuţi, dintre care doar trei au fost condamnaţi în urma unui proces. Obama a promis să o închidă cel târziu la data de 22 ianuarie 2010, dar a fost împiedicat de Congres, care a interzis transferul tuturor deţinuţilor pe teritoriul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici