Guvernatorul din Tokyo şi-a prezentat demisia pe fondul unui scandal financiar

Guvernatorul Tokyo, Naoki Inose, şi-a anunţat joi demisia pe fondul unui scandal financiar în legătură cu un împrumut dubios datând din campania sa electorală din 2012.

75 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul din Tokyo şi-a prezentat demisia pe fondul unui scandal financiar

Guvernatorul Tokyo, Naoki Inose (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am decis să demisionez", a declarat Inose într-o conferinţă de presă, precizând că a predat scrisoarea de demisie preşedintelui adunării municipale a oraşului Tokyo.

"Am încercat să ofer explicaţii în faţa adunării municipale, a oamenilor din Tokyo şi din ţară, dar nu i-am convins", a adăugat el.

Inose, un scriitor în vârstă de 67 de ani, ales guvernator la 16 decembrie 2012, este implicat într-un scandal grav, după s-a aflat că a primit un împrumut, în noiembrie 2012, de 50 de milioane de yeni (aproximativ 370.000 de euro), în timp ce era în plină campanie electorală pentru postul de guvernator al uneia dintre cele mai mari metropole din lume.

După izbucnirea scandalului în noiembrie, în ciuda apelurilor de a demisiona, Inose a încercat să invoce buna sa credinţă, afirmând că este vorba despre un împrumut personal, ci nu unul destinat campaniei sale.

Problema este că acest împrumut i-a fost acordat de o organizaţie din domeniul sănătăţii, afectată de un caz de finanţare ilegală.

Grupul Tokushukai face, de asemenea, obiectul unei anchete, iar şase persoane au fost arestate pentru fraudă electorală organizată.

Inose a prezentat în ultimele săptămâni documente care, potrivit lui, reprezintă o dovadă că împrumutul a fost complet rambursat.

El a devenit cunoscut în străinătate prin intermediul campaniei victorioase de promovare a oraşului Tokio pentru Jocurile Olimpice din 2020.

Legislaţia japoneză pedepseşte cu maximum trei ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de yeni (3.700 de euro) prezentarea de conturi de campanie inexacte.

Noi alegeri pentru postul de guvernator ar trebui să fie organizate în termen de 50 de zile de la demisia lui Inose.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici