Guvernul japonez propune amendarea Constituţiei pacifiste

Guvernul japonez, condus de conservatorul Shinzo Abe, a aprobat joi mai multe proiecte de lege care vizează amendarea Constituţiei pacifiste, relatează Euronews.

305 afișări
Imaginea articolului Guvernul japonez propune amendarea Constituţiei pacifiste

Guvernul japonez propune amendarea Constituţiei pacifiste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul arsenal legislativ va fi prezentat vineri deputaţilor, iar dezbaterile ar urma să dureze mai multe luni.

Potrivit noii legislaţii, forţele armate nipone vor putea veni în ajutorul unei ţări aliate chiar dacă Japonia nu va fi direct atacată, ceea ce este o premieră după al Doilea Război Mondial.

Beijingul, care acuză Tokyo că vrea să renască trecutul său militarist, a reacţionat imediat prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

"Am avertizat în repetate rânduri înainte de acest anunţ că, din raţiuni istorice, ţările asiatice vecine şi comunitatea internaţională ar trebui să fie foarte atente la fiecare schimbare în politica de securitae a Japoniei. Sperăm că Japonia va reţine (...) lecţii din istorie, va rămâne pe calea dezvoltării paşnice, va acţiona mai pozitiv şi va juca un rol mai constructiv în Asia", a declarat ea.

Relaţiile dintre China şi Japonia sunt tensionate de mai bine de doi ani pe fondul disputelor cu privire la suveranitatea Insulelor Diaoyu (Senkaku, în japoneză) în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo. Aviaţia şi Marina celor două ţări au fost implicate în mai multe incidente în apropierea arhipelagului nelocuit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici