Guvernul ungar afirmă în PE că vrea să împiedice presa influentă să "spună orice"

Guvernul ungar a apărat luni, în Parlamentul European, legea sa controversată privind presa, subliniind că aceasta are ca scop în special să împiedice instituţiile mass-media influente să "spună orice".

32 afișări
Imaginea articolului Guvernul ungar afirmă în PE că vrea să împiedice presa influentă să "spună orice"

Vicepremierul ungar Tibor Navracsics şi comisarul european Neelie Kroes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este convenabil să conciliezi libertatea de exprimare a presei şi influenţa sa asupra opiniei publice cu necesitatea de a nu spune orice", a apreciat vicepremierul ungar Tibor Navracsics, în cursul unei audieri în faţa unei comisii parlamentare, la Strasbourg.

"Noi credem că acest tip de măsuri este necesar deoarece presa exercită o influenţă foarte mare", a adăugat oficialul ungar, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Premierul ungar, Viktor Orban, urmează să meargă miercuri în plenul Parlamentului European, pentru a participa la o dezbatere.

Obligaţia presei de a asigura o "relatare echilibrată", prevăzută de acest text, nu se aplică presei scrise, unde "fiecare poate să scrie ce vrea", ci mai degrabă "presei care are cea mai mare influenţă", a subliniat Navracsics.

La rândul său, comisarul european responsabil cu acest dosar, Neelie Kroes, a repetat în faţa eurodeputaţilor că un număr de puncte nu "par satisfăcătoare la prima vedere".

Este vorba în special despre obligaţia de înregistrare a tuturor instituţiilor de presă, inclusiv a celor online, precum forumurile şi blogurile, obligaţia unei "relatări echilibrate" a evenimentelor naţionale şi europene, şi despre procesul de numire a membrilor autorităţii pentru presă, controlată în întregime de personalităţi apropiate partidului de la putere, Fidesz, a explicat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici