Haaretz: Condiţiile de antrenament aerian din România sunt diferite de cele din Israel

Condiţiile de antrenament aerian din România sunt diferite de cele din Israel, depinzând de coordonarea externă, din cauza reliefului dificil, notează Haaretz, subliniind că Forţele Aeriene israeliene se antrenează în străinătate pentru a obţine experienţă în situaţii riscante şi a crea noi alianţe.

53 afișări
Imaginea articolului Haaretz: Condiţiile de antrenament aerian din România sunt diferite de cele din Israel

Haaretz: Condiţiile de antrenament aerian din România sunt diferite de cele din Israel (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Exerciţiile aeriene israeliene în străinătate au fost reluate pe la jumătatea anilor 1990. "Până atunci, Israelul practic se autoizolase, încercând să ascundă strategiile de luptă de teamă că şi-ar fi diminuat capacităţile de atac într-o lume dependentă de echipamentele militare americane", notează editorialistul Haaretz.

"Însă Forţele Aeriene israeliene au început să înţeleagă că trebuie să plătească un anumit preţ pentru a câştiga două lucruri importante - experienţă în situaţii riscante (necesară în cazul unor conflicte în zone îndepărtate) şi construirea unor posibile alianţe viitoare. În prezent, nicio armată, nici măcar cea a Statelor Unite, nu poate face faţă singură unui conflict. O bună cunoaştere a modului de organizare, a personalului şi procedurilor poate oferi ocaziile adecvate pentru operaţiuni viitoare comune", explică editorialistul Haaretz, Amir Oren.

"Este puţin probabil ca echipajul elicopterului prăbuşit în România - unde terenul este mai puţin familiar, muntos şi împădurit - să fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face-o în Israel. Regulile de transport şi antrenament sunt diferite în România, fiind într-o oarecare măsură dependente de susţinere externă şi supraveghere. Însă Forţele Aeriene israeliene au tras învăţăminte din accidentele suferite în trecut, luând în considerare proceduri pentru situaţii periculoase", notează editorialistul.

MApN a anunţat, luni seară, că un elicopter israelian de tip CH 53 care avea la bord şase militari israelieni şi unul român a pierdut legătura radio cu centrul de Raportare Control al exerciţiului aerian, ulterior "epava" aparatului de zbor fiind localizată din aer în zona Fundata - Zărneşti. La bordul elicopterului se aflau şase militari israelieni şi un militar român.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici