Hamid Karzai recunoaşte că a primit "saci cu bani" din partea Iranului

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a recunoscut luni că şeful administraţiei sale primeşte "saci cu bani" din Iran, dar a dat asigurări că este vorba despre ajutor oficial şi "transparent", după ce New York Times a afirmat că Teheranul încearcă să îşi asigure, astfel, influenţa.

15 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai recunoaşte că a primit "saci cu bani" din partea Iranului

Hamid Karzai recunoaşte că a primit "saci cu bani" din partea Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul iranian ne ajută o dată sau de două ori pe an, oferindu-ne 500.000, 600.000 sau 700.000 de euro de fiecare dată", a declarat Karzai într-o conferinţă de presă.

"Este vorba despre un ajutor oficial. (Umar) Daudzai (şeful de cabinet al preşedinţiei-n.r.), primeşte bani de la Guvernul iranian, conform ordinelor mele", a adăugat Karzai.

"Totul este transparent. Şi, da, banii sosesc în saci", a recunoscut şeful statului afgan.

"Vărsămintele în lichidităţi sunt efectuate de mai multe ţări prietene, pentru a ajuta biroul preşedintelui. Este un lucru despre care am vorbit cu peşedintele (George W.) Bush la Camp David", a precizat Karzai.

"Vă amintesc că, în 2002, mai multe ţări dădeau afganilor bani lichizi", a declarat el.

Potrivit cotidianului american New York Times, şeful de cabinet al preşedintelui Karzai, Umar Daudzai, a primit milioane de dolari, depuşi ulterior într-un fond secret, pe care Daudzai şi Karzai îl utilizează pentru a plăti deputaţi, şefi de trib şi chiar lideri talibani, pentru a-şi asigura loialitatea acestora.

Iranul s-ar folosi de influenţa sa pentru a semăna discordie între afgani şi aliaţii lor americani şi din NATO, adaugă cotidianul, citând oficiali afgani şi occidentali de la Kabul.

Întrebată despre acest lucru luni dimineaţa, Ambasada Iranului la Kabul a calificat drept "insultătoare şi ridicole" acuzaţiile formulate de New York Times.

"Ambasada Republicii islamice a Iranului dezminte cu fermitate acuzaţiile false, insultătoare şi ridicole formulate de New York Times", afirmă într-un comunicat reprezentanţa diplomatică, la Kabul.

"Aceste speculaţii fără fundament vin din partea presei occidentale, care caută să semene confuzie în rândul opiniei publice şi să întunece legăturile puternice dintre Guvernele şi popoarele republicilor islamice Afganistan şi Iran", se arată, în continuare, în comunicat.

"În mare, este o cutie neagră prezidenţială, iar misiunea lui Daudzai este să promoveze interesele Iranului", a declarat un oficial occidental, citat de New York Times.

Karzai şi Daudzai au refuzat să răspundă la întrebările în scris adresate de cotidianul american cu privire la relaţiile lor cu Iranul, a precizat New York Times, adăugând că un asistent al lui Daudzai a calificat aceste acuzaţii ca "lipsite de interes".

Potrivit cotidianului american, care citează oficiali anonimi, banii iranieni sunt meniţi să asigure loialitatea lui Daudzai, fost ambasador în Iran, care este, în permanenţă, "avocatul" unei linii de conduită antioccidentale pe lângă Karzai.

În august, la finalul unei vizite a preşedintelui afgan în Iran, ambasadorul iranian la Kabul, Feda Husein Maliki, a adus la bordul avionului prezidenţial un sac mare din plastic umplut cu bancnote de euro, pe care i l-a înmânat lui Karzai, afirmă New York Times.

"Sunt bani (de la) iranieni", "mulţi dintre noi am remarcat acest lucru", a declarat un oficial afgan, citat de cotidianul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici