Hard diskuri cu probe de la Snowden, distruse de jurnalişti de la The Guardian sub privirile agenţilor GCHQ - VIDEO

Cotidianul britanic The Guardian a publicat vineri o înregistrare video cu jurnalişti care distrug sub privirile unor agenţi ai serviciului britanic de informaţii (GCHQ) hard diskuri cu informaţii obţinute de la fostul agent NSA Edward Snowden.

2209 afișări
Imaginea articolului Hard diskuri cu probe de la Snowden, distruse de jurnalişti de la The Guardian sub privirile agenţilor GCHQ - VIDEO

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În imaginile video postate pe site-ul codianului britanic apar trei jurnalişti care distrug aceste hard diskuri cu ajutorul polizoarelor şi a unor burghie.

URMĂREŞTE AICI IMAGINILE

Agenţii de la GCHQ au urmărit cu atenţie acest proces, înregistrându-l cu smartphone-urile lor.

"A fost doar un act simbolic. Noi ştiam asta. Cei de la GCHQ, de asemenea, ştiau asta", a afirmat unul dintre cei trei jurnalişti care a distrus hard diskuri cu informaţii de la Snowden.

"Acesta a fost cel mai suprarealist eveniment din istoria jurnalismului britanic la care am asistat", a adăugat el.

Doar o mică echipă de jurnalişti ai cotidianului britanic avea acces în cabinetul securizat, unde se aflau cele patru laptopuri pe care erau stocate materialele furnizate de Snowden. Niciun laptop nu a fost conectat vreodată la internet sau o reţea, pentru a preveni scurgerile de informaţii.

Snowden, care a provocat în repetate rânduri încă de astă vară controverse puternice după dezvăluirile cu privire la amploarea programelor de supraveghere ale NSA, în special cele ce vizau ţări aliate ale Statelor Unite şi pe liderii lor, ar fi sustras aproximativ 1,7 milioane de documente.

Aproximativ 58.000 dintre acestea au fost până acum încredinţate presei, conform redactorului şef al cotidianului britanic The Guardian.

Snowden este inculpat în Statele Unite pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici