HARTA bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. Zeci de mii de militari ai SUA sunt staţionaţi în apropiere de Iran

Statele Unite au zeci de mii de militari trimişi în Orientul Mijlociu şi Afganistan, mulţi dintre ei aflându-se în ţări în apropiere de Iran, în timp ce tensiunile dintre cele două ţări continuă să crească, transmite Newsweek.

6223 afișări
Imaginea articolului HARTA bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. Zeci de mii de militari ai SUA sunt staţionaţi în apropiere de Iran

Sursa: Grafic preluat de la Newsweek.com

Decizia preşedintelui Donald Trump de a-l asasina pe generalul Qasem Soleimani a şocat întreaga regiune. Administraţia de la SUA şi-a argumentat decizia prin faptul că Soleimani ar fi avut „planuri” de a ataca cetăţenii americani şi interesele acestora, dar moartea generalului a stârnit îngrijorări privind relaţia Washingtonului cu ţările gazdă. În plus, parlamentul de la Bagdad a adoptat o rezoluţie de a expulza militarii americani din Irak, scrie Newsweek.com

În timp ce tensiunile continuă să crească, SUA au trimis forţe militare adiţionale în regiune în ciuda eforturilor lui Trump de a-şi retrage personalul şi a unei scrisori care conţinea planurile Pentagonului de a părăsi Irakul. Documentul s-a dovedit a fi o „ciornă” trimisă la Bagdad din greşeală.

Oman reprezintă o poziţie strategică în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, cea mai importantă rută de transport a petrolului din lume, iar astăzi găzduieşte peste 600 de militari americani. 

SUA a păstrat o prezenţă militară pe mica insulă Bahrain încă din cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci când au fost trimişi militari pentru a susţine Marea Britanie, ţara fiind atacată de forţele aeriene ale Italiei. Aproximativ 7.000 de militari americani se află momentan aici.

În timp ce tensiunile dintre SUA şi Iran continuă să se intensifice, Kuweit a început să primească mare parte din personalul adiţional al Pentagonului trimis în Orientul Mijlociu. Ţara găzduieşte acum în jur de 13.000 de militari americani, la egalitate cu Qatar.

În Iordan se află aproape 3.000 de militari ai SUA. 

Arabia Saudita găzduieşte aproximativ 3.000 de militari americani iar Pentagonul a trimis capabilităţi anti-rachetă adiţionale, după ce rafinăriile au fost vizate de un atac cu drone în septembrie 2019. 

În Turcia sunt repartizaţi 2.500 de militari la baza aeriană Incirlik, iar Emiratele Arabe Unite găzduiesc 5.000 de militari americani. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici