Hezbollah depozitează mii de rachete în apropierea frontierei cu Israelul

Gruparea Hezbollah a depozitat aproximativ 40.000 de rachete în apropierea graniţei cu Israelul şi se antrenează pentru folosirea rachetelor capabile să lovească Tel Avivul şi a obuzelor antiaeriene, scrie The Times.

181 afișări
Imaginea articolului Hezbollah depozitează mii de rachete în apropierea frontierei cu Israelul

Hezbollah depozitează mii de rachete în apropierea frontierei cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit The Times, care citează oficiali israelieni, responsabili ONU şi surse Hezbollah, gruparea şiită libaneză este mult mai puternică decât în 2006, când a purtat un război cu armata israeliană, soldat cu moartea a 1.191 de libanezi şi a 43 de civili israelieni.

Surse apropiate de Hezbollah afirmă că gruparea intenţiona să-şi sporească numărul şi eficienţa sistemelor antiaeriene.

Hezbollah ar fi achiziţionat numeroase obuze pentru lansatoare de rachete de tip SA18, care ar putea reprezenta un pericol pentru elicopterele israeliene.

Militanţii grupării au fost antrenaţi în Siria pentru a manevra dispozitivele, conform surselor din cadrul serviciilor de informaţii ale ţărilor occidentale.

Un alt pericol sunt rachetele teleghidate, care ating altitudinea de 11.000 de metri.

Avioanele israeliene şi aparatele fără pilot pătrund aproape zilnic în spaţiul aerian libanez. Oficialii israelieni au subliniat că zborurile au ca scop survolarea teritoriului, chiar dacă sunt considerate de ONU drept o încălcare a Rezoluţiei 1.701.

Generalul Alon Friedman, adjunct al comandantului armatei israeliene, a declarat pentru The Times că monitorizează graniţa dintre Israel şi Liban deoarece pacea din ultimii trei ani ar putea "exploda în orice moment".

Temerile sale se referă în principal la ameninţările adresate de conducerea Hezbollah. Liderul grupării, şeicul Hassan Nasrallah, a avertizat luna trecută că dacă suburbiile din sudul Beirutului vor fi bombardate, precum s-a întâmplat în ultimul război, va reacţiona împotriva Tel Avivului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici