Hillary Clinton îşi "asumă responsabilitatea" asupra gestionării atacului de la Benghazi

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat luni că îşi "asumă responsabilitatea" modului în care a fost gestionat atacul asupra Consulatului Statelor Unite de la Benghazi, în Libia, care a declanşat o furtună politică în Statele Unite înaintea alegerilor prezidenţiale.

240 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton îşi "asumă responsabilitatea" asupra gestionării atacului de la Benghazi

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul unor interviuri acordate luni seara pentru posturile americane de televiziune CNN şi Fox în capitala peruană Lima, şefa diplomaţiei americane a vrut să îi protejeze pe preşedintele democrat Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden de atacuri venite dinspre tabăra republicană a candidatului Mitt Romney cu privire la condiţiile de securitate care existau la consulatul din Benghazi înaintea atentatului.

"Îmi asum responsabilitatea" pentru gestionarea acestui atac de la 11 septembrie, în care a fost ucis ambasadorul american în Libia, a declarat Clinton potrivit unor fragmente difuzate de CNN şi Fox.

"Eu conduc Departamentul de Stat (care are ca angajaţi) 60.000 de persoane în lumea întreagă, în 275 de posturi" diplomatice şi consulare, iar "preşedintele şi vicepreşedintele cu siguranţă nu ar fi avut cunoştinţă de deciziile luate de către profesionişti în securitate", a declarat secretarul de Stat. Ea a spus că vrea, înaintea de orice, "să evite un fel de capcană politică".

"Cazul Benghazi" agită scena politică americană odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.

Republicanii, prin intermediul candidatului lor la preşedinţie Mitt Romney, reproşează administraţiei preşedintelui democrat Barack Obama unele deficienţe în materie de securitate şi informaţii înaintea atacului asupra consulatului şi îi critică pe opozanţii lor că au recunoscut cu întârziere că a fost vorba despre un "atentat terorist" în care a fost implicată reţeaua teroristă Al-Qaida.

Senatorul republican John McCain, fostul contracandidat al lui Obama la alegerile prezidenţiale din 2008, a salutat într-un comunicat "gestul lăudabil" al lui Clinton, "în special în contextul în care Casa Albă încearcă să scape de orice formă de responsabilitate". Criticându-l pe preşedintele Obama, McCain a subliniat că "securitatea americanilor aflaţi la post în străinătate este în ultimă instanţă responsabilitatea comandantului-şef" al forţelor armate.

Vineri, Casa Albă a fost nevoită să se apere după ce vicepreşedintele Biden a dat asigurări, cu o zi înainte, în cursul dezbaterii în care l-a înfruntat pe coechipierului republican al lui Romney, Paul Ryan, că Guvernul nu a primit solicitări de consolidare a securităţii la ambasada americană de la Tripoli şi consulatul din Benghazi înainte de 11 septembrie.

Însă miercuri, în faţa unei comisii a Congresului condusă de către republicani, oficiali americani din domeniul securităţii în Libia au declarat că nivelul de siguranţă la Benghazi era insuficient înaintea atacului şi au cerut măsuri suplimentare care au fost refuzate de către Departamentul de Stat.

Romney a speculat imediat aceste declaraţii oarecum contradictorii, acuzându-l pe Biden că "persistă în orbire".

FBI şi autorităţile libiene anchetează la faţa locului atacul de la Benghazi, în timp ce Clinton a înfiinţat o comisie care trece în revistă măsurile de securitate în vigoare la Benghazi şi informaţiile cu privire la situaţia ameninţării teroriste.

"În materie de securitate, deciziile sunt luate de către profesionişti, dar vom trece totul în revistă pentru a ne asigura că facem tot ceea ce este necesar într-un mediu din ce în ce mai riscant", a spus Clinton pentru Fox News.

Secretarul de Stat, care coordonează cea mai importantă reţea diplomatică şi consulară din lume, a dat asigurări în mai multe rânduri că atentatul de la Benghazi sau violenţele antiamericane care au avut loc în septembrie în lumea arabo-musulmană nu vor afecta susţinerea Statelor Unite acordată în cadrul procesului de democratizare a acestor ţări.

"Nu putem să nu ne angajăm. Nu putem să ne retragem", a subliniat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici