Hiroshima marchează 75 de ani de la atacul cu bombă nucleară

  • Cu 75 de ani în urmă, America a distrus Hiroshima cu o bombă nucleară, lăsând doar cenuşă în urmă
  • Astăzi, supravietuitorii atacului se tem că dezastrul de la Hiroshima va fi uitat
  • Donald Trump şi Vladimir Putin negociază pentru un nou tratat nuclear
1700 afișări

Ciuperca atomică de la Hiroshima este una dintre imaginile definitorii ale secolului trecut. Pe 6 august 1945, Statele Unite lansau atacul asupra oraşului japonez Hiroshima şi, trei zile mai târziu, la Nagasaki. Nu se ştie nici acum câte victime au făcut bombele americane, cifra pleacă de la 100.000 şi ajunge la 250.000.

A fost singura dată când au fost folosite arme atomice într-un conflict, dar japonezii care au trăit acel moment şi au supravieţuit au purtat povara momentului o viaţă întreagă.

„Un flash portocaliu gălbui a strălucit peste tot. Când am văzut asta, m-am speriat şi m-am ghemuit acolo. După 5-10 minute, când am deschis ochii era atât de întunecat încât n-am putut vedea nimic”, mărturiseşte Lee Jong-keun, supravieţuitor al atacului cu bombă nucleară.

„Pe cînd lucram, aflaseră că sunt supravieţuitor al bombei atomice şi oamenii păstrau distanţa. O astfel de discriminare bazată pe faptul ca sunt supravieţuitor al atacului, impreună cu cea de a fi un sud coreean în Japonia este ca o dublă discriminare. A fost mai degrabă o perioadă grea după război”, povesteşte acesta.

Armele nucleare există încă, mai sofisticate şi mai puternice decât cele de acum 75 de ani. 

După ce a acuzat ruşii că au încalcat Tratatul Privind Forţele Nucleare, Donald Trump a retras Statele Unite din acordul semnat la sfârşitul Războiului Rece. Tratatul INF interzicea folosirea unor nave balistice cu rază de acţiune între 500 şi 5500 de kilometri.

Acum, Donald Trump discută cu Putin despre prelungirea acordului START, pentru controlul armelor nucleare. Şi, ca să pună cireaşa pe tort, americanul a cerut şi participarea Chinei, care a refuzat.

Trump a discutat cu liderul Rusiei şi despre dezvoltarea nucleară a Iranului, care işi devoltă acest program fără nicio limitare, întorcând spatele acordului nuclear internaţional din 2015. Între timp, Kim Jong Un a declarat că siguranţa şi viitorul Coreei de Nord este asigurat de armele nucleare deţinute.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici