Hollande cere francezilor să muncească mai mult, din cauza deficitului sistemului de pensii

Preşedintele Francois Hollande are un mesaj deloc atrăgător pentru francezi, acela că trebuie să muncească mai mulţi ani din cauza deficitului sistemului de pensii.

561 afișări
Imaginea articolului Hollande cere francezilor să muncească mai mult, din cauza deficitului sistemului de pensii

Hollande cere francezilor să muncească mai mult, din cauza deficitului sistemului de pensii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 32 de ani după ce preşedintele socialist al Franţei Francois Mitterrand a redus vârsta de pensionare cu cinci ani, succesorul său din acelaşi partid la Palatul Elysee spune că francezii îşi pot menţine stilul de viaţă dacă muncesc mai mult, relatează Bloomberg.

Guvernul de la Paris va începe vineri trei luni de negocieri cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, pentru salvarea sistemului de pensii care anul trecut a înregistrat un deficit de 14 miliarde de euro.

"Pensiile sunt un subiect extrem de sensibil din punct de vedere politic, în Franţa", a declarat Antonio Barroso, vicepreşedinte la firma de consultanţă Teneo Intelligence în Londra.

El a arătat că nu este nicio îndoială că este nevoie de reformă, pentru că dacă nu se va face nimic deficitul din 2020 va fi uriaş. Problema este ce se poate face.

Aşa cum a procedat în multe alte probleme economice, Hollande face un joc dublu în problema pensiilor. Una dintre principalele decizii după câştigarea alegerilor, acum 13 luni, a fost reducerea vârstei minime de pensionare de la 62 de ani la 60 de ani pentru persoanele care şi-au început activitatea în adolescenţă, măsura care afectează circa 110.000 de persoane pe an şi care este finanţată cu majorarea cu 0,1 puncte procentuale a contribuţiilor de pensii.

La scurt timp, Hollande a început să vorbească despre speranţa mai mare de viaţă, care îi va obliga pe francezi să muncească mai mulţi ani.

"Pentru că trăim mai mult, uneori mult mai mult, trebuie să şi muncim ceva mai mult", a spus Hollande luna trecută.

După o întâlnire din această săptămână cu premierul finlandez, Hollande a declarat că vrea ca reforma pensiilor să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.

Majoritatea francezilor sunt de acord că sistemul pensiilor trebuie modificat, dar istoria arată că sprijinul pentru eforturile lui Hollande de rezolvare a problemei va scădea odată ce vor fi prezentate măsuri concrete, a declarat Eric Bonnet, director la institutul de sondare a opiniei publice BVA Opinion.

Cel mai mare sindicat din Franţa, CGT, a avertizat deja că va propune readucerea vârstei de pensionare la 60 de ani şi se va opune oricărei reduceri a pensiilor, care ar trebui finanţate prin impozite mai mari aplicate companiilor şi persoanelor cu venituri mari.

Una dintre problemele cu care se confruntă Hollande este complexitatea sistemului francez de pensii, construit pe diferite categorii profesionale. Astfel, Franţa are 21 de sisteme de pensii, cum ar fi CNAV pentru majoritatea angajaţilor din sectorul privat, CNIEV pentru cei din sectorul electricităţii şi CAVIMAC pentru clerici.

Angajaţii companiei naţionale feroviare, ai Băncii Franţei şi chiar şi Opera din Paris au propriile lor sisteme de pensii, fiecare cu regulile sale.

Pensiile angajaţilor din sectorul public şi cele din sectorul privat sunt calculate după formule diferite.

Pensiile de stat reprezintă 87% din resursele financiare ale persoanelor de peste 65 de ani din Franţa, faţă de 75% în Germania, 50% în Marea Britanie, 48% în Japonia sau 35% în Statele Unite, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a majorat vârsta minimă de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani, în pofida grevelor şi demonstraţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici