Hollande lui Obama: "Totul converge" către desemnarea Damascului ca autorul atacurilor chimice

Preşedintele francez François Hollande a discutat duminică despre situaţia din Siria cu preşedintele american Barack Obama, căruia i-a spus că "totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul" atacurilor chimice de pe 21 august, a anunţat preşedinţia franceză.

538 afișări
Imaginea articolului Hollande lui Obama: "Totul converge" către desemnarea Damascului ca autorul atacurilor chimice

Preşedintele francez François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şeful statului (francez) a condamnat utilizarea armelor chimice în Siria şi a spus că totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul acestor atacuri inacceptabile", a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat.

"Cei doi preşedinţi au convenit să rămână în contact strâns pentru a răspunde în comun acestei agresiuni fără precedent", a adăugat aceeaşi sursă.

La rândul lor, Statele Unite şi-au pus în mişcare maşina diplomatică şi militară pentru a replica presupusului masacru cu arme chimice în Siria, preşedintele Barack Obama apropiindu-se de o operaţiune limitată împotriva Damascului.

Duminică, secretarul Apărării Chuck Hagel a declarat că forţele americane sunt pregătite să acţioneze împotriva regimului sirian dacă va fi necesar. "Am pregătit toate opţiunile (în cazul în care Obama) ar decide să aleagă vreuna dintre ele", a anunţat el.

Pe teren, Pentagonul şi-a poziţionat forţele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana.

François Hollande a discutat anterior, duminică, despre acest dosar cu premierii britanic David Cameron şi australian Kevin Rudd.

El a evocat subiectul şi cu cancelarul german Angela Merkel. Împreună "au denunţat utilizarea înspăimântătoare a unor arme chimice" şi au decis să "păstreze un contact strâns şi să coopereze cu toţi europenii", potrivit unui comunicat.

Experţi ONU se pregătesc să înceapă luni o anchetă la faţa locului asupra acuzaţiilor privind utilizarea de armament chimic lângă Damasc, în urma aprobării date de Guvernul sirian.

Opoziţia acuză puterea siriană că a recurs la gaze toxice în cursul unor atacuri în regiunea Damasc miercuri, evocând peste 1.000 de morţi.

Siria a negat în bloc aceste acuzaţii, afirmând că nu a "utilizat vreodată arme chimice".

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care se sprijină pe o reţea de surse medicale şi activişti împotriva regimului, a anunţat că a înregistrat 322 de persoane moarte din cauza unui gaz toxic începând de miercuri, inclusiv 54 de copii.

Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a afirmat sâmbătă că, potrivit contactelor sale în Siria, 355 de pacienţi "prezentând simptome neurotoxice" au murit în spitale în regiunea Damasc începând de miercuri şi că aproximativ 3.600 de persoane erau tratate, dar a rămas prudentă în privinţa originii şi responsabilităţilor.

Eşantioane prelevate miercuri la periferia Damascului sunt în drum către diferite capitale occidentale, inclusiv Paris - unde urmează să fie analizate de un laborator specializat aflat în subordinea Ministerului Apărării, potrivit unui cercetător citat de săptămânalul francez Le Journal du Dimanche.

Eşantioane colectate în mai în Siria de către jurnalişti de la publicaţia Le Monde, analizate în acest laborator, au determinat Parisul să acuze regimul că a utilizat cel puţin într-un rând gaz sarin.

Parisul nu are "vreo îndoială" că Damascul este responsabil de recurgerea la armament chimic

Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a apreciat, anterior, că nu există "vreo îndoială" în legătură cu atacul cu armament chimic comis pe 21 august în apropiere de Damasc şi asupra "responsabilităţii" regimului sirian.

"Indiciile sunt total convergente asupra amplorii masacrului şi responsabilităţii regimului (...). În ceea ce ne priveşte, pe baza unor elemente precise, nu există vreo îndoială cu privire la (semnificaţia) materială a faptelor şi asupra originii lor", a declarat Fabius duminică într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

Întrebat cum comentează decizia de duminică a regimului de a autoriza ONU să ancheteze asupra acestui atac, Fabius a declarat că "această solicitare a fost adresată în urmă cu mai multe zile".

"De atunci, locul a fost bombardat", a subliniat el.

"Vom vedea care va fi (rezultatul) activităţii efective care va avea loc", a continuat el, în contextul în care anchetatorii ONU urmează să îşi înceapă investigaţia luni.

"Din momentul în care (semnificaţia) materială a faptelor este stabilită, în mod incontestabil, va exista cu necesitate un răspuns puternic", a adăugat ministrul francez.

Fabius încheia o vizită de două zile în teritoriile palestiniene şi Israel, întreprinsă cu scopul de a susţine procesul de pace şi a discuta despre situaţia din regiune.

Într-o întâlnire între Fabius şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, duminică, şeful Guvernului israelian a calificat situaţia din Siria "cu adevărat şocantă" şi a îndemnat comunitatea internaţională să "pună capăt acestor atrocităţi".

La rândul său, preşedintele israelian Shimon Peres a îndemnat comunitatea internaţională să se "debaraseze"de armamentul chimic din Siria.

"A venit timpul pentru comunitatea internaţională să încerce să se debaraseze de toate armele chimice din Siria", a declarat Peres în cadrul unei întâlniri cu Laurent Fabius.

În contextul în care regimul sirian şi rebelii se acuză reciproc de recurgerea la armament chimic, comunitatea internaţională pare tot mai convinsă că autorităţile siriene sunt vinovate de comiterea presupusului atac cu armament chimic miercuri, în regiunea Damascului, Statele Unite şi Marea Britanie examinînd opţiuni militare împotriva regimului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici