Hosni Mubarak a suferit o criză cardiacă în timpul interogatoriului

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost plasat marţi la terapie intensivă, într-un spital din Sharm el-Sheikh (est), după ce a suferit o criză cardiacă, în timpul unui interogatoriu, la două luni după îndepărtarea sa de la putere.

40 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak a suferit o criză cardiacă în timpul interogatoriului

Hosni Mubarak a suferit o criză cardiacă în timpul interogatoriului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Concomitent, Ministerul Public a început să îi interogheze pe cei doi fii ai lui Mubarak, Alaa şi Gamal.

"Fostul preşedinte Hosni Mubarak a fost internat la (secţia de) terapie intensivă din cadrul Spitalului Internaţional din Sharm el-Sheikh, după ce a suferit o criză cardiacă", a anunţat agenţia oficială Mena.

Televiziunea oficială a anunţat, anterior, că preşedintele îndepărtat de la putere a fost victima unei crize cardiace, în timp ce era interogat, fără să ofere detalii privind conţinutul interogatoriului sau locul unde s-a desfăşurat.

Mubarak, în vârstă de 82 de ani, a suferit anul trecut în Germania o operaţie pentru îndepărtarea vezicii biliare şi a unui polip duodenal.

El a fost plasat sub arest la domiciliu în staţiunea balneară Sharm el-Sheikh, după ce a părăsit puterea, la 11 februarie, sub presiunea protestelor.

Justiţia egipteană anunţase duminică faptul că va fi convocat, atât acesta, cât şi cei doi fii ai săi, pentru a răspunde pentru utilizarea violenţei contra manifestanţilor, în timpul revoltei populare din ianuarie şi februarie, când au fost ucise, potrivit bilanţului oficial, 800 de persoane, iar alte câteva mii au fost rănite.

Ei urmau să fie, de asemenea, interogaţi pentru acuzaţii privind "utilizarea banilor publici", în cadrul unor operaţiuni de luptă contra corupţiei împotriva fostului regim, riscând, toţi trei, să fie arestaţi, în cazul în care nu cooperează.

Ministrul Justiţiei, Abdel Aziz al-Guindi, a precizat, pentru Mena, că interogarea lui Alaa şi Gamal vizează violenţele şi că problemele legate de delapidare depind de alt departament.

Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, interogatoriul fiilor lui Mubarak a început la Al-Tor, capitala Sinaiului de Sud, după care aceştia au fost conduşi la Sharm el-Sheikh, în urma anunţului privind spitalizarea tatălui lor.

"Interogatoriul lui Alaa şi Gamal Mubarak va continua la Sharm el-Sheikh", a adăugat această sursă.

Asupra interogatoriului fostului preşedinte nu a fost furnizat niciun element. El a fost internat la spital la ora locală 17.00 (18.00, ora României). Televiziunea de stat a anunţat că acesta a refuzat să mănânce sau să bea, de când a aflat, marţi dimineaţa, că va fi interogat.

Corespondentul televiziunii din Sharm el-Sheikh a declarat că Mubarak se afla în aripa rezervată personalităţilor, în compania gărzilor sale de corp. Spitalul era plasat sub supravegherea strictă a poliţiei militare şi mai primea doar cazurile de urgenţă.

Duminică, preşedintele îndepărtat de la putere a rupt tăcerea, pentru prima dată după două luni, pentru a-şi apăra "integritatea" şi a recuza acuzaţiile de corupţie, declarându-se victima unei "campanii de defăimare", într-un mesaj audio televizat.

Convocarea sa nu presupune automat deschiderea unui proces, dar ar putea constitui un prim pas în acest sens.

Puterea militară, căreia Mubarak i-a cedat locul, a blocat fondurile acestuia din Egipt şi a angajat demersuri pentru a bloca averile pe care le-ar putea deţine în srăinătate.

Dar aceste măsuri par prea timide, în opinia unei mari părţi a populaţiei şi a mişcărilor care au declanşat revolta, care cer un proces. La Cairo, armata a dispersat, marţi, un nou miting al unor manifestanţi, în Piaţa Tahrir, simbolul revoluţiei, potrivit agenţiei Mena.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici