Hugo Chavez a plecat în Cuba pentru chimioterapie

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică în Cuba, unde urmează să înceapă chimioterapia, la o lună după ce a fost operat de tumoare canceroasă, a anunţat televiziunea locală.

255 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez a plecat în Cuba pentru chimioterapie

Hugo Chavez a plecat în Cuba pentru chimioterapie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chavez a fost primit la sosirea sa la Havana de preşedintele Raul Castro şi de ministrul de Externe Bruno Rodriguez.

Preşedintele venezuelan, în vârstă de 56 de ani, însoţit de fiica sa cea mare Rosa, a fost salutat cu onoruri la plecarea de pe aeroportul din Caracas.

"Mă voi întoarce în formă mai bună decât mă vedeţi acum", a declarat Chavez înainte de a părăsi ţara, insistând asupra "marei sale dorinţe de a trăi". "Trebuie să îndeplinesc acest nou demers. Plec pentru câteva zile, dar nu vreau să vă spun la revedere. Nu este momentul să mor, ci să trăiesc", a declarat preşedintele venezuelan.

Parlamentul venezuelan a autorizat sâmbătă în unanimitate deplasarea lui Chavez în Cuba pentru o durată nedeterminată. Preşedintele şi-a exprimat speranţa că absenţa sa va fi de scurtă durată.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie să autorizeze orice absenţă mai mare de cinci zile a preşedintelui. Parlamentul trebuie, de asemenea, să decreteze absenţa temporară a şefului statului dacă aceasta este mai mică de 90 de zile şi vicepreşedintele trebuie să îşi asume funcţiile pe durata acestei absenţe.

Dacă preşedintele este absent peste 90 de zile, Parlamentul poate prelungi termenul de 90 de zile din nou sau poate decreta vacanţa funcţiei.

Potrivit liderilor opoziţiei, Chavez nu poate, din punct de vedere constituţional, să conducă ţara din Cuba.

"Când preşedintele părăseşte ţara, vicepreşedintele trebuie să asume funcţia de şef al Executivului", a apreciat deputatul de opoziţie Hiram Gaviria.

Preşedintele Chavez a declarat totuşi că nu va transmite toate atribuţiile vicepreşedintelui decât dacă va simţi că "îi sunt slăbite capacităţile". Hugo Chavez a promulgat totuşi un decret care îi atribuie ministrului de finanţe Jorge Giordani unele competenţe administrative şi economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici