Hugo Chavez îşi face prima apariţie publică de când s-a întors din Cuba, de la tratament

Liderul venezuelean Hugo Chavez, care suferă de un cancer, a prezidat o şedinţă de Guvern transmisă în direct la televiziune, prima sa apariţie publică după întoarcerea din Cuba, unde a fost supus la tratament, în urmă cu două săptămâni, relatează The Guardian în ediţia online.

136 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez îşi face prima apariţie publică de când s-a întors din Cuba, de la tratament

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chavez a vorbit cu o voce puternică şi nu a părut obosit în cursul transmisiei, care a durat mai mult de două ore. El nu a făcut nicio referire la starea sa de sănătate, despre care sunt cunoscute puţine detalii. Dispariţiile neobişnuite ale preşedintelui au devenit tot mai lungi şi mai frecvente anul acesta. Ele au alimentat speculaţii potrivit cărora situaţia sănătăţii sale s-ar fi înrăutăţit, complicând o încercare de a fi reales în octombrie.

Chevez, în vârstă de 57 de ani, a făcut glume cu miniştrii în cursul transmisiunii de marţi şi a repetat că intenţionează să îşi înregistreze luna viitoare candidatura la alegerile prevăzute pentru 7 octombrie, conform programului stabilit de Comisia electorală.

"Înfrângerea pe care o va suferi opoziţia va fi fără precedent", a declarat Chavez. "Face parte dintre provocările trecerii într-o nouă fază", a continuat el, adăugând că Guvernul său va depune eforturi în vederea obţinerii unei creşteri economice anuale de 8% şi unei inflaţii scrise cu o singură cifră, în cazul în care va obţine un nou mandat de şase ani. Anul trecut, preţurile din Venezuela au înregistrat o creştere de 26,7%, una dintre cele mai mari din lume.

Aceasta a fost doar cea de a treia apariţie în public a lui Chavez, de la jumătatea lui aprilie încoace. Conform versiunii oficiale, prezentată în ultimele săptămâni, Chavez este ţinut departe de public pentru a se odihni suficient, însă este pe drumul spre recuperare şi în curând îşi va începe campania în vederea realegerii. Apariţia sa ar putea să pună capăt unor speculaţii, alimentate de scurgeri de informaţii provenind de la jurnalişti care susţin opoziţia, potrivit cărora s-ar afla în stare gravă.

Cele mai multe sondaje de opinie îi oferă fostului militar un avans asupra oponentului său Henrique Capriles, care promite instalarea unui Guvern de centru-stânga. Capriles a declarat că Chavez a apărut la televizor în încercarea de a "submina, intimida şi crea frică". "Suntem siguri că, pe 7 octombrie, poporul va alege pacea şi viitorul şi nu trecutul pe care îl preprezintă acest Guvern", a subliniat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici