Hugo Chavez, primit cu entuziasm de mii de susţinători din Venezuela după operaţia suferită

Preşedintele venezuelan Hugo Chavez a apărut luni după-amiază la balconul palatului prezidenţial Miraflores din Caracas, în faţa a mii de simpatizanţi veniţi să sărbătorească revenirea sa din Cuba, unde a fost operat de o tumoare canceroasă.

182 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez, primit cu entuziasm de mii de susţinători din Venezuela după operaţia suferită

Hugo Chavez, primit cu entuziasm de mii de susţinători din Venezuela după operaţia suferită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului, în haine militare şi purtând ca de obicei o beretă roşie, a apărut zâmbitor, agitând un drapel venezuelan în faţa unei mulţimi de susţinători care intona imnul naţional.

"Sunt aici în epicentrul dragostei mele celei mai mari. Mulţumesc Doamne, mulţumesc vieţii", a declarat el, recunoscând că i-ar fi fost greu să nu se întoarcă pentru aniversarea independenţei Venzuelei, marţi. La Caracas ar putea să nu aibă loc ceremonii.

"Suntem pe cale să ne începem revenirea (...) Vom trăi şi vom învinge", a afirmat el.

"Uh, ah, Chavez nu va pleca", scanda mulţimea, împărţită între uşurare şi bucuria de a-şi revedea preşedintele.

Împotriva oricărei aşteptări, Chavez, în vârstă de 56 de ani, s-a întors luni dimineaţa la Caracas, după un sejur de o lună în Cuba, unde a fost operat, la 20 iunie, de o tumoare canceroasă extirpată cu succes din "zona pelviană". Preşedintele primei ţări exportatoare de petrol din America Latină şi liderul stângii radicale din această zonă a apărut la balconul Miraflores fără forţa obişnuită care îi permitea să improvizeze discursuri ce puteau dura ore întregi.

El a mărturisit că "bătălia" sa împotriva cancerului nu a fost câştigată încă, ci numai "prima etapă" a acestei bătălii, şi a recunoscut că a trăit "momente foarte dificile".

"Nimeni să nu creadă că prezenţa mea aici, de acest 4 iulie, înseamnă că am câştigat bătălia", a declarat el în cadrul unui discurs de aproximativ 30 de minute.

"Am început să urcăm panta, să învingem răul care s-a localizat în corpul meu, cine ştie din ce motive, dar trebuie să continuăm să urmăm un program medical strict, pas cu pas, şi ştiu că veţi înţelege", a adăugat el, cerând mulţimii să îl însoţească spre "victoria definitivă".

Şeful statului venezuelan a ajuns luni dimineaţa de la Havana, cu un moral aparent bun. El a intonat un cântec popular şi a glumit :"Fidel (Castro, părintele revoluţiei cubaneze) aproape a urcat în avion", a declarat el.

Guvernul nu a precizat gravitatea tumorii şi nici nu a oferit detalii despre tratamentul urmat de preşedinte.

Dar potrivit lui Chavez, care nu a fost spitalizat la sosirea sa la Caracas, disciplina sa este de acum cea a unui cadet la academia militară: "examene medicale, orar strict, medicamente şi refacere".

Starea de sănătate a lui Chavez a provocat amânarea sine die a unui important summit latino-american care ar fi trebuit să aibă loc la 5 şi 6 iulie în Venezuela, pentru a creea un nou bloc regional fără Statele Unite şi Canada.

Preşedintele nu i-a cedat niciodată puterea vicepreşedintelui în timpul absenţei.

Starea sa de sănătate a modificat totuşi datele înainte de alegerile prezidenţiale cruciale de la sfârşitul lui 2012, la care a declarat că se va prezenta.

Chavez, ales în trei reprize din 1998, se bucură totuşi de o mare popularitate, fiind susţinut de 50 la sută din populaţie, potrivit sondajelor.

"Va putea Chavez să înfrunte campania electorală din 2012? Fără detalii despre gravitatea bolii sale, nu se ştie dacă va putea, dar dacă va putea, va face totul pentru a păstra puterea", a apreciat Luis Vincente Leon, directorul institutului de sondaje Datanalisis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici