Human Rights Watch cere Iranului să elibereze zeci de "deţinuţi politici"

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a îndemnat marţi autorităţile iraniene să elibereze câteva zeci de "deţinuţi politici", încarceraţi, în opinia sa, deoarece şi-au "exercitat drepturi fundamentale".

64 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch cere Iranului să elibereze zeci de "deţinuţi politici"

Human Rights Watch cere Iranului să elibereze zeci de "deţinuţi politici" (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Alegerea în urmă cu un a unui preşedinte care se declară moderat (Hassan Rohani) a creat speranţa că numeroşi deţinuţi politici aveau să fie eliberaţi rapid, însă mulţi dintre ei sunt în spatele gratiilor în continuare", a declarat, citat într-un comunicat, adjunctul directorului HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord Joe Stork.

În 63 de cazuri, deţinuţii au fost condamnaţi deoarece "şi-au exercitat drepturi fundamentale, şi anume dreptul la exprimare şi la întrunire", afirmă HRW în acest comunicat, emis cu ocazia publicării unui raport despre situaţia a 189 de persoane deţinute în trei închisori, la Karaj, la aproximativ 50 de kilometri vest de Teheran.

ONG-ul cu sediul la New York citează 33 de membri, inclusiv cinci lideri, ai comunităţii baha'ie, o minoritate religioasă nerecunoscută în Iran, doi clerici creştini şi două persoane convertite la creştinism, nouă jurnalişti şi bloggeri, dar şi şapte avocaţi specializaţi în drepturile omului - inclusiv Mohammad Seifizadeh, cofondatorul Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului, prezidat de către Shirin Ebadi, o laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

HRW suspectează totodată "o încălcare flagrantă" în cadrul procedurii judiciare care a condus la condamnarea la moarte a 126 de deţinuţi, dintre care 35 riscă o "execuţie iminentă" pentru activităţi legate de "terorism".

Preşedintele Rohani "ar fi necesar să se pronunţe în mod clar pentru instituirea unui moratoriu asupra execuţiilor, în măsura în care există o îndoială rezonabilă asupra echităţii acestor tribunale revoluţionare", a pledat Stork, subliniind că "Iranul este necesar să elibereze toate persoanele arestate pentru că şi-au exercitat drepturi legale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici