Imagini rare din Coreea de Nord cu pieţe şi baruri karaoke. Cine este cel care le-a obţinut - FOTO

Înregistrări video clandestine oferă o imagine despre plăcerile nocturne ale noilor îmbogăţiţi nord-coreeni sau despre pieţele animate destinate acestei clase medii emergente.

1710 afișări
Imaginea articolului Imagini rare din Coreea de Nord cu pieţe şi baruri karaoke. Cine este cel care le-a obţinut - FOTO

Imagini rare din Coreea de Nord cu pieţe şi baruri karaoke. Cine este pastorul care le-a obţinut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste imagini au fost obţinute de un pastor sud-coreean, Kim Sung-eun, foarte implicat în ajutorarea nord-coreenilor care au fugit din ţara lor. Ele i-au fost furnizate de "sursele" sale din Coreea de Nord, care le-au scos din ţară clandestin.

Imaginile datează de şase luni şi au fost realizate în mai multe locuri din ţară, în zona economică specială din Rajin şi oraşul portuar Chongjin.

Într-una dintre ele, un grup de bărbaţi şi femei, cu un puternic accent nord-coreean beau bere, dansează, cântă şi discută într-un bar de karaoke.

"Este echivalentul nord-coreean al unui salon privat, cu serviciile unui restaurant şi ale unui karaoke, unde femeile servesc clienţii de sex masculin", a declarat pastorul.

"Moravurile sud-coreene nu mai sunt un mister pentru nord-coreeni, din cauza contrabandei video (sud-coreene). Iar ele au fost adoptate (de cei care pot) din ce în ce mai rapid", a adăugat Kim Sung-eun.

Scena filmată în barul de karaoke nord-coreean este mult mai liniştită decât ce se vede uneori în cele din Coreea de Sud, unde se întâlnesc colegii după serviciu.

Femeile sunt îmbrăcate mai degrabă sobru şi dansul lor este mai puţin sugestiv decât în sud.

Potrivit pastorului, locul unde a fost filmată scena este unul dintre acele cluburi nocturne, finanţate cu fonduri chinezeşti, care vizează clientela nord-coreeană înstărită. Clienţii au făcut avere, majoritatea graţie comerţului transfrontalier cu China, puternicul aliat al Phenianului.

Alte imagini arată o piaţă în aer liber foarte animată, unde vânzătorii propun accesorii pentru telefoanele mobile şi alte produse electronice.

Înregistrările video - neoficiale - ale vieţii cotidiene din Coreea de Nord, mai ales în afara Phenianului, sunt foarte rare. Turiştii sunt însoţiţi şi plimbaţi de-a lungul unui parcurs stabilit dinainte, fără să aibă posibilitatea de a scăpa de sub supravegherea ghizilor.

De asemenea, jurnaliştii străini care au obţinut viză sunt însoţiţi de-a lungul sejurului.

Gravele probleme ale sistemului etatic de producţie agricolă şi distribuţie determină nord-coreenii - dintre care zeci de mii au murit de foame la mijlocul anilor '90 - să se aprovizioneze din pieţe neoficiale sau să caute accesul la troc.

Raportul unei agenţii a ONU, publicat în noiembrie, califica alimentaţia drept "foarte limitată sau săracă" în cadrul a 84 la sută dintre gospodăriile ţării.

Dar transfugii trecuţi în sud semnalează emergenţa unei mici clase de mijloc, care dispune de venituri apropiate de cele rezervate altădată doar elitei, graţie comerţului transfrontalier.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici