Imamul radical Abu Hamza a administrat un club de striptease

Imamul radical britanic Abu Hamza a povestit, miercuri, la New York, în timpul procesului său că a fost unul dintre administratorii unui club de striptease la Londra, în perioada în care încerca, în tinereţe, să adopte un stil de viaţă occidental.

117 afișări
Imaginea articolului Imamul radical Abu Hamza a administrat un club de striptease

Imamul radical Abu Hamza a administrat un club de striptease (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe numele său real Mustafa Kamel Mustafa, imamul în vârstă de 56 de ani, de origine egipteană, este judecat pentru răpire şi terorism. El a pledat nevinovat la 11 capete de acuzare reţinute împotriva lui, toate legate de evenimente anterioare atentatelor din 11 septembrie. El riscă închisoarea pe viaţă.

Rămas fără un ochi şi fără mâini în urma unei explozii în Afganistan, el a luat cuvântul pentru prima dată miercuri la procesul organizat în faţa tribunalului federal din Manhattan.

Îmbrăcat în pantalon de jogging şi cu un tricou albastru, acest fost inginer de formare s-a exprimat cu o voce blândă, provocând chiar zâmbetele juraţilor în timp ce a explicat că un bărbat trebuie să fie "prost" să îi spună soţiei lui că nu o iubeşte. Un bărbat îşi poate schimba părerea de nenumărate ori, a declarat el. "Poate că o va iubi mai târziu", a afirmat el, cu o voce cvasiprofesorală.

El a explicat, de asemenea, că studiile sale de inginer au inclus World Trade Center - distrus în atentatele din 11 septembrie 2001 pe care le-a salutat - şi efectele "exploziilor" şi demolărilor, care i-au servit mai târziu în viaţă.

El este acuzat de complot şi luare de ostatici pentru răpirea, în Yemen în 1998, a 16 turişti occidentali, între care doi americani. El este inculpat şi pentru susţinerea terorismului, în legătură cu un proiect de tabără de antrenament pentru jihad în 1999 în Oregon (nord-vestul Statelor Unite) şi este acuzat că a trimis candidaţi la jihad să se antreneze în Afganistan.

Procesul său s-a deschis la 17 aprilie şi urmează să dureze aproximativ o lună.

Vorbind despre Osama ben Laden, el l-a numit "şeicul ben Laden" şi a recunoscut că l-a menţionat în prefaţa uneia dintre cărţile sale.

Tatăl a nouă copii, căsătorit de trei ori, a explicat, de asemenea, că a părăsit Alexandria pentru a merge în Anglia în 1979, la vârsta de 21 de ani, deoarece "visa la o viaţă occidentală, de tip american". După cum a explicat, el voia "să facă bani şi să se distreze".

La Londra, el a avut mai multe locuri de muncă, recepţionist într-un hotel, angajat al unui club de noapte şi chiar unul dintre administratorii unui club de striptease. După ce şi-a luat diploma de inginer, el a lucrat la prestigioasa Academie militară Sandhurst, le-a povestit el juraţilor.

El a început să se intereseze de islam în 1982, împins de soţia sa britanică, ce voia să petreacă mai mult timp împreună. Cuplul a cumpărat un Coran şi a renunţat la fumat. El a încetat să mai lucreze în cluburi în timpul Ramadanului şi a "apreciat" această pauză. El a învăţat Coranul şi a scris nouă cărţi despre islam, dintre care cinci vor fi publicate, pentru a-şi perfecţiona engleza.

Chiar dacă, potrivit lui, minciunile sunt uneori justificate în islam, el exclude miciuna la bară. "Dacă libertatea mea vine cu preţul demnităţii mele, nu o vreau", a explicat el.

Imamul a fost inculpat în 2004 în Statele Unite şi arestat la Londra la cererea autorităţilor americane. După o lungă bătălie pierdută şi opt ani petrecuţi în închisoare, el a fost extrădat în Statele Unite anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici