În aşteptarea lui Snowden - AFP: "Amerikanski niet", pe aeroportul Havana

"Amerikanski niet", repetau turişti ruşi la debarcarea din cursa Aeroflot AFL150 joi, la ora 22.38 GMT (vineri, 1.38, ora României), asaltaţi de corespondenţi de presă veniţi special din străinătate, în urma zvonului privind o posibilă prezenţă a lui Snowden în avion, relatează AFP.

548 afișări
Imaginea articolului În aşteptarea lui Snowden - AFP: "Amerikanski niet", pe aeroportul Havana

În aşteptarea lui Snowden - AFP: "Amerikanski niet", pe aeroportul Havana (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aproximativ 100 de jurnalişti s-au grăbit joi spre aeroportul din Havana, dar fără succes, să aştepte sosirea lui Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informaţii blocat de trei săptămâni pe un aeroport din Moscova.

"No", a răspuns şi mai sobru pilotul avionului, când a fost întrebat în engleză, de aceiaşi jurnalişti, în legătură cu Snowden, care s-a întâlnit vineri, pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, cu reprezentanţi ai unor organizaţii în domeniul apărării drepturilor omului.

În cursul acestei întâlniri, Snowden a declarat că va solicita azil în Rusia, în contextul în care nu poate să plece către o ţară din America Latină.

După ce Venezuela, Bolivia şi Nicaragua i-au oferit azil tânărului, toate zvonurile se concentrau asupra modului în care acesta ar putea să părăsească zona de tranzit de pe aeroportul moscovit pentru a ajunge în America Latină.

Singura legătură comercială directă este cea asigurată de către Aeroflot, cu destinaţia Cuba, care şi-a exprimat "susţinerea" faţă de propunerile de azil ale aliaţilor săi politici latino-americani.

La 2 iulie, avionului preşedintelui bolivian Evo Morales i s-a refuzat survolarea mai multor ţări europene, la întoarcerea de la Moscova, din cauza suspiciunii că şeful statului l-ar fi putut aduce pe Edward Snowden cu el în La Paz.

"După ceea ce i-au făcut lui Morales, mai există cineva care crede că Snowden s-ar putea îmbarca într-un zbor comercial de la Moscova?", se lamentează un jurnalist european. "Şi chiar dacă era în avion, credeţi că vine în Cuba?", adaugă el.

Niciun jurnalist nu crede acest lucru, însă este necesar să fie prezenţi. Pentru orice eventualitate... Washington Post scria joi că planul de zbor al cursei Aeroflot, contrat rutei obişnuite, a evitat spaţiul aerian american. Câteva ore mai târziu, acelaşi cotidian scria că nu este un lucru "extraordinar" şi că este o rută normală, în funcţie de eventuale rafale de vânt şi turbulenţe.

Doar jurnalişti cubanezi nu erau prezenţi pe aeroport. "Ei ştiu bine că nu există nici cea mai mică şansă ca Snowden să apară", afirmă un corespondent vechi al unei publicaţii americane.

Frustrarea se drege cu umor. Un jurnalist chilian scoate un carton pe care este scris numele lui Snowden, făcându-i să izbucnească în râs pe colegii săi şi declanşând o adevărată furtună de bliţuri ale fotografilor.

Umorul îi cuprinde şi pe pasagerii zborului Aeroflot, dar şi pe turiştii care vin la aceeaşi oră cu zboruri de la Paris şi Panama, uluiţi de mulţimea de jurnalişti care îi aşteaptă.

După două ore de la sosirea zborului Aeroflot, jurnaliştii se despart. Există cinci zboruri săptămânale pe ruta Moscova-Havana...

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici